9.10.2024. 21:02
0
Mještani jajačkog naselja Bistrica u strahu, struka poručila: "Nema mjesta za paniku"
FOTO: jajce online
Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) pokrenule su istragu o kamenolomu čije su stijene prouzrokovale devastaciju Donje Jablanice, pri čemu je potvrđena smrt 16 osoba, dok se za četiri osobe još uvijek traga. Istraga je usmjerena na utvrđivanje odgovornosti kompanije Sani d.o.o. Jablanica, u vlasništvu Dženana Honđe. Ova tragedija pokrenula je val zabrinutosti širom Bosne i Hercegovine, piše Jajce Online.

Mještani Jajca, posebno iz sela Bistrica i Dnoluka, izrazili su strahove zbog mogućih opasnosti koje prijete njihovim domovima. Naime, iznad ovih sela nalazi se površinski kop rudnika boksita, čiji krateri akumuliraju značajne količine vode, a mještani strahuju da bi mogla doći do slične tragedije kakva je zadesila Donju Jablanicu.

– Ovo su duboke rupe pune vode i šodera, a ispod njih su naša sela. Prve kuće udaljene su svega 80 metara. Strahujemo da bi se moglo desiti isto što se desilo nesretnim ljudima u Jablanici, rekli su zabrinuti mještani u ranijem obraćanju medijima – tačnije portalu Crna Hronika.

Jedan od mještana dodatno je apelovao putem portala Jajce Online.

– Zašto ne čuvamo adekvatno naše šume i ostala prirodna bogatstva? Da li u svemu mora biti neka žrtva ili cijena pa da se pokrene neka inicijativa? Da li nakon katastrofe u Jablanici možemo očekivati istu stvar i u naseljima Bistrica, Doribaba i mnogim drugim selima? Kroz nekoliko godina, u blizini sela došlo je do očigledne devastacije prirode. Pozivamo lokalne vlasti u Jajcu da posvete više pažnje ovom problemu, da detaljno ispitaju situaciju i pronađu rješenje. Ne smijemo čekati da priroda učini svoje. Ovo selo je svjesno opasnosti još od 2011. godine. Poplave iz te godine ostavile su duboke posljedice koje mještani nikada neće zaboraviti. Ako se nešto slično ponovi, posljedice bi mogle biti još gore, poručio je.

Godine 2011. snažna poplava pogodila je isto naselje, nanijevši ogromnu materijalnu štetu, srećom bez ljudskih žrtava. Bujica je nosila mostove i rušila sve pred sobom. Ovakvo nevrijeme, praćeno jakom kišom koja je preobrazila mirni potok u razornu silu, nije viđeno od 1955. godine. Najveće posljedice osjetilo je selo Potok, dok su pogođena i manja naselja poput Bistrice, Kuprešana, Doribabe, Lupnice, Karića i Podlipaca. Potok je bio najteže pogođen, odsječen od ostatka svijeta, a samo najspretniji su mogli pješice stići do Jajca. Nabujala voda odnijela je čak pet mostova.

Sve je započelo kad je slap Ardeljevac, smješten nedaleko od Potoka, iznenada nabujao. Prema riječima očevidaca, u jednom trenutku val je dosegnuo širinu od deset metara. Srećom, slap Skakavac, koji je također prijetio, nije se aktivirao, jer bi cijelo selo tada bilo potpuno poplavljeno

Nepotrebna panika
Iz preduzeća Rudnici boksita Jajce d.d., koje upravlja rudnikom, naglašavaju da posjeduju sve potrebne dozvole za eksploataciju boksita i kamena, kao i za istražne radove.

Također, ističu da su pod redovnim nadzorom Federalne rudarske inspekcije.

– Poduzeće Rudnici boksita Jajce d.d. posluje od 1958. godine i sve radove izvodimo u skladu s pravilima struke. Panika je nepotrebna, a građani mogu biti mirni, izjavio je kratko direktor kompanije, Tihomir Radovac, dipl.ing. rudarstva za portal Jajce Online.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.