22.10.2024. 12:53
0
Bh. advokatica Vasvija Vidović postala članica Evropske krivične komore
Prema informacijama Politicki.ba, poznata bosanskohercegovačka advokatica Vasvija Vidović prvi je advokat iz Bosne i Hercegovine, koja je postala članica Evropske krivične komore (ECBA) i njenog ogranka za korupciju Vijeća advokatskih komora i pravnih društava Evrope (CCBE).

Ova asocijacija predstavlja komore i društva iz 46 zemalja, sa članstvom više od milion advokata. 

Krajem prošlog mjeseca u Helsinkiju u Finskoj održana je jesenja konferencija Evropske krivične komore čiji je panel, kako stoji u izvještaju sa konferencije, bio posvećen zakonskoj zaštiti advokatske profesije preko Komiteta eksperata za zaštitu advokata (CJ-AV), a kojeg je osnovalo Vijeće Evrope. 

Na panelu je učestvovalo 145 pravnih stručnjaka, uključujući članove Komiteta eksperata za zaštitu advokata i Evropske konvencije o pravnoj profesiji, advokata predstavnika država, predstavnika žrtava, novinara i udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava. 

Među četiri pravna eksperta - moderatora panela, bila je i advokatica Vasvija Vidović.

Vidović je predstavljana kao "krivični advokat iz Bosne i Hercegovine" gdje je, kako stoji u izvještaju sa konferencije "govorila ne samo o zaštiti advokata, već je i svjedočila o vlastitom procesuiranju koje je doživjela u svojoj državi, čime je pokazala da su došla izazovna vremena za advokate u nekoliko evropskih zemalja".

Izlaganje Vasvije Vidović izazvalo je veliki interes prisutnih, posebno kolega advokata, ali i učesnika organiozacija za zaštitu ljudskih prava. 

Posebno interesiranje vladalo je za detalje samog procesa koji se u Sudu Bosne i Hercegovine vodi protiv Vidović. 

Naime Vijeće advokatskih komora i pravnih društava Evrope (CCBE) je ranije pisalo vlastima Bosne i Hercegovine zahtjevajući da advokati u BiH vrše svoju dužnost "bez straha od reperesije i progona".

U pomenutom pismu vlastima BiH, nakon razmatranja slučaja sudskog gonjenja Vasvije Vidović, predsjednik ove organizacije Pierre Dominique Schupp je naveo da vjeruje da je njen progon "povezan sa legitimnim aktivnostima advokata, što se ne bi smjelo dešavati", zahtijevajući pritom zaštitu advokatice Vidović. 

Također nakon početka procesa protiv advokatice Vasvije Vidović, kao tadašnje braniteljice Ranka Debevca, tadašnjeg predsjednika Suda BiH, vlastima BiH obratilo se i Udruženje advokatskih komora i notara Njemačke koje čini oko 60.000 pravnika iz Njemačke i inostranstva. 

Oni su u pismu naveli da se "u ovom trenutku mora naglasiti da je Vidović samo djelovala u izvršenju svojih profesionalnih dužnosti, što je moralo biti predmet ustavne zaštite i što je predmet osnovnih principa vladavine prava UN-a". 

O sadržaju ovih pisama upoznati su učesnici panela na kome je Vidović bila jedan od moderatora.

Inače, pored Vasvije Vidović, moderatori panela su bili Sophio Gelashivili šef Jedinice za pravnu saradnju CDCJ i sekretar CJ-AV, zatim Nathan Roosbeek, savjetnik za pravnu politiku CCBE iz Brisela, te Valerie Dupong predstavnik Luksemburga u CJ-AV. 

Kako se da vidjeti iz informacija koje  su u javnost dospjele nakon  konferencije u Helsinkiju, Vijeće advokatskih komora i pravnih društava Evrope (CCBE) upoznato je sa svim radnjama koje je poduzelo Tužilaštvo BiH vezano za podizanje optužnice protiv Vidović, što upućuje na zaključak da će njihovi stručnjaci pažljivo pratiti cijeli tok procesa koji se protiv Vidović vodi pred Sudom BiH. 

Ovo posebno iz razloga što optužnica protiv Ranka Debevca još uvijek nije podignuta, dok suđenje njegovoj advokatici traje. 

Inače, nastavak glavnog pretresa u postupku protiv Vasvije Vidović pred Sudom BiH prekinutog 23. septembra, zakazan je za 30. oktobar 2024. godine. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.