22.10.2024. 14:46
0
Vojin Pavlović: Optuženi prilazio istražiteljima SIPA-e dok su vršili uviđaj
FOTO: birn bih
Na suđenju Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da im je optuženi prišao dok su vršili uviđaj kao istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Sead Mahmutović posvjedočio je da je postupao po dva predmeta u vezi s optuženim Pavlovićem u martu 2023. i u julu, nakon održavanja skupa na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu, piše Detektor.

Kazao je da je s još tri uposlenika SIPA-e izvršio obilazak većeg dijela grada, a da su na jednom kiosku vidjeli plakat na kojem je pisalo “11. juli – dan oslobođenja Srebrenice” i “Hvala Vojsci Republike Srpske”.

Mahmutović je rekao da im je, dok su vršili uviđaj, prišao Vojin Pavlović i pitao ih šta rade, ko su, te im kazao da je on polijepio plakate.

“Zatim smo otišli u Policijsku stanicu Bratunac i od komandira smo saznali da su ranije imali problema s ‘Istočnom alternativom’ i Pavlovićem”, ispričao je.

Svjedok je rekao da su dobili naredbu da saslušaju vlasnika kioska na kojem su bili plakati, kao i podnositeljicu prijave Farisu Jašarević.

“Nju nismo mogli saslušati jer živi u Švicarskoj, ali smo razgovarali s njenim roditeljima”, kazao je i dodao da su tada saznali da je Jašarević bila uznemirena zbog skupa koji se održao 11. jula u Bratuncu.

Advokat Mirko Blagojević pitao je svjedoka je li posjetio Islamsku zajednicu u Bratuncu i s njima razgovarao o Pavloviću, što je svjedok negirao.

Tužilaštvo je podiglo dvije optužnice protiv Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, koje su spojene u jedan predmet na ročištu održanom 10. septembra. Prva optužnica podignuta je u januaru zbog veličanja osuđenog za ratne zločine i u tom predmetu u toku je saslušanje svjedoka. Druga optužnica iz aprila tereti Pavlovića da je odobravao izvršenje genocida u Srebrenici.

Svjedok Brano Lazić rekao je da radi kao komandir Policijske stanice Bratunac. Posvjedočio je da je u julu 2023. godine Udruženje građana “Istočna alternativa”, čiji je Pavlović predsjednik, obavijestilo policiju o održavanju skupa na trgu u Bratuncu.

“Razgovarao sam s Vojinom Pavlovićem o tome šta planira taj dan da radi. Saopštio mi je da Udruženje planira provođenje aktivnosti u večernjim satima, da žele prikazati dokumentarni film za srpske žrtve za koje niko nije procesuiran”, kazao je Lazić.

Svjedok je naveo da je Pavlovića upoznao s tim da mora poduzeti mjere i radnje u smislu obezbjeđenja skupa. Rekao je da je on 11. jula obezbjeđivao komemorativni skup u Potočarima i da nije bio prisutan na skupu u Bratuncu.

Kazao je da je od kolega saznao da je skup koji je organizovao Pavlović protekao bez incidenata.

Advokat Blagojević pitao je svjedoka šta je mislio pod tim da im Pavlović “pravi puno problema”, što je rekao istražiteljima SIPA-e.

“Vrlo često organizuje skupove, što nas obavezuje da poduzimamo mjere i radnje. Koliko znam, podnesena je jedna prekršajna prijava zbog vrijeđanja Bisere Turković, ali je ta prijava kasnije odbačena. Lično s njim nismo imali problema”, kazao je svjedok.

Optuženi Pavlović pitao je svjedoka sjeća li se da mu je tokom razgovora rekao da ne želi nikog uvrijediti niti da izazove incident, što je svjedok potvrdio.

Pred Državnim sudom svjedočio je i Aleksandar Pavlović, koji radi kao policijski službenik u Bratuncu. Kazao je da je 11. jula 2023. patrolirao trgom na kojem se održavao skup, a da se u blizini zadržao oko deset minuta.

Rekao je da je skup protekao mirno, da nisu imali nikakvu prijavu o narušavanju javnog reda i mira. Na pitanje sudije Gorana Radevića kazao je da je čuo da puštaju muziku s razglasa, ali se ne sjeća koje pjesme su puštane.

Suđenje se nastavlja 5. novembra.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.