11.7.2024. 8:38
0
Hoće li UEFA kazniti Borac - Evo šta se sinoć dešavalo u Banjaluci: "Provokacije srpskih separatističkih navijača sa političkim parolama protiv Republike Kosovo"
Sinoć je u Banjoj Luci odigran prvi meč prvog pretkola Lige prvaka u kojem je Borac sa minimalnih 1:0 savladao albansku Egnatiju.

Strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Damir Hrelja u šestoj minuti sudijske nadoknade, ali je fudbal ostao u drugom planu.

UEFA je od samog završetka žrijebanja bila svjesna da duel Borca i Egnatije donosi veliki bezbjednosni rizik, zbog čega su odlučno zabranili prisustvo gostujućih navijača na obje utakmice i proglasili ovaj duel utakmicom visokog rizika.

Čak su i iz FK Borac uoči utakmice javno pozvali svoje navijače da se suzdrže provokacija na nacionalnoj osnovi, ali su se oni oglušili na apele.

Na tribinama Gradskog stadiona u Banjoj Luci bio je veliki broj zastava na kojima je Kosovo predstavljeno kao teritorija Srbije.

"Provokacije srpskih separatističkih navijača sa političkim parolama protiv Republike Kosovo gdje je karta Kosova obojena srpskom zastavom", objavljeno je na jednom od kanala na društvenoj mreži X.

Zbog skandiranja "Kosovo je srce Srbije", igrači Egnatije su se u 70. minuti povukli sa terena i tražili od suca da prekine utakmicu. Oni su također odbijali nastaviti meč dok se ne isprazni tribina sa najvatrenijim navijačima Borca Lešinarima.

Prekid je trajao oko sedam minuta, nakon čega je glavni sudija Daniel Stefanski iz Poljske dao znak da se utakmica nastavi, iako zahtjevi gostiju iz Albanije nisu ispoštovani.

I sama utakmica na terenu bila je prepuna naboja i tenzije. Mnogo grubih startova i verbalnih duela, ukupno devet podijeljenih kartona od kojih samo jedan Borcu, te čak dva crvena kartona za goste iz Albanije.

Turbulentna utakmica na kraju je završena golom Damira Hrelje, koji je nakon asistencije Sebastiana Herrere glavom pogodio za 1:0.

Revanš u Albaniji igra se u narednu srijedu, a već se može nagovijestiti da će i taj duel obilovati mnogim stvarima koje nemaju veze sa fudbalom.

Sigurno će biti mnogo posla i za UEFA-u, koja zna biti vrlo rigorozna kada se miješaju sport i politika. Borac će zbog ponašanja svojih navijača sigurno snositi finansijske posljedice, a ostaje da se vidi da li će se suočiti i sa zatvaranjem (dijela) tribina na sljedećoj evropskoj utakmici.

(Ajdin B.)

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.