17.7.2024. 13:18
0
Biden prvi put nakon atentata oštro napao Trumpa: "Laže kao vrag"
Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na opštu zabranu puške korištene u subotnjem pokušaju atentata na republikanskog rivala Donalda Trumpa, a u svom prvom obraćanju nakon tog događaja rekao je da se politička situacija u zemlji previše zahuktala.

"Pomozite mi da se oslobodim ulica Amerike ovog ratnog oružja. AR-15 je korišten u pucanju na Donalda Trumpa. Ovo je oružje koje je ubilo toliko drugih, uključujući djecu. Vrijeme je da ga uklonimo i stavimo van zakona", rekao je sadašnji predsjednik u Las Vegasu.

Uradio sam to jednom i uradiću to ponovo, dodao je. Na godišnjoj konvenciji NAACP-a (Nacionalne asocijacije za unapređenje obojenih ljudi), velikog skupa afroameričke zajednice, Bajden je naglasio da je potpuno u kampanji - "sve u" - za reizbor na funkciju predsjednika, a publika ga je pozdravila uzvicima "još četiri godine".

Bajden je povukao televizijske reklame nakon pokušaja atentata

Rekao je da mu je laknulo i da je zahvalan što Trump nije ozbiljno povrijeđen na predizbornom skupu u Pensilvaniji u subotu, pa je ponovo pozvao na "zahlađenje" društva. "Naša politika se previše zahuktala", rekao je Biden.

Pokušaj atentata na njegovog republikanskog rivala podstakao je Bajdenovu kampanju posljednjih dana da povuče svoje televizijske reklame, odustane od verbalnih napada na njega i umjesto toga se fokusira na poruku jedinstva.

Međutim, vraćajući se predizbornoj kampanji, Biden je ipak uputio oštre kritike iz Las Vegasa Trumpu kao bivšem predsjedniku na različitim frontovima, uključujući i njegovo upravljanje ekonomijom tokom pandemije koronavirusa. On je Trumpov mandat na čelu SAD ocenio kao "pakao za Afroamerikance".

"Dozvolite mi da ponovim, jer Trump đavo laže o tome - nezaposlenost crnaca dosegla je rekordno nizak nivo pod Biden-Harrisovom administracijom", rekao je Bajden, podsjetivši na Trumpove tvrdnje da njegov prethodnik Barack Obama nije bio američki državljanin, ali i pominjući "crne radnih mjesta“ u debati 27. juna.

Zvaničnici Bijele kuće se nadaju da će pokušaj atentata na Trumpa ublažiti pritisak na Bajdena da se povuče kao demokratski kandidat kao odgovor na zabrinutost zbog njegove mentalne oštrine i izdržljivosti da odsluži još jedan četverogodišnji mandat.

Na kraju svog govora u Las Vegasu, Bajden je uputio upravo one kritike da je prestar za taj posao. "Nadam se da sam danas pokazao malo mudrosti. Evo šta znam - znam da kažem istinu. Znam da je dobro od zla. Znam kako se ovaj posao radi. I znam da nas dobri Gospod nije doveo ovoliko daleko da nas sada ostavimo, imamo još posla", rekao je.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.