20.8.2024. 19:49
0
Usvojen zakon o zabrani Ruske pravoslavne crkve na teritoriji Ukrajine
Ukrajinski zastupnici u utorak su usvojili zakon koji predviđa zabranu djelovanja ogranka pravoslavne crkve koji je povezan s Rusijom, otvarajući put historijskom raskidu s institucijom koju je Kijev optužio za saučesništvo u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Većina Ukrajinaca su pravoslavni kršćani, ali vjera je podijeljena na jednu granu koja je tradicionalno vezana uz Rusku pravoslavnu crkvu (ROC) i nezavisnu crkvu, Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UOC), koju svjetska pravoslavna hijerarhija priznaje od 2019. godine.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije ili skraćeno UPC-MP (često predstavljana kao Ukrajinska pravoslavna Crkva) je jedna od tri pravoslavne Crkve u Ukrajini koja ima vlastitu autonomiju u sklopu Ruske pravoslavne Crkve.

Ukrajinski čelnici optužili su UOC povezanu s Moskvom da je poticala 30-mjesečni rat Rusije protiv Ukrajine širenjem proruske propagande i smještajem špijuna.

Zakon koji je usvojilo 265 zastupnika zabranjuje Rusku pravoslavnu crkvu na teritoriji Ukrajine i navodi da će vladina komisija sastaviti popis “povezanih” organizacija čije aktivnosti nisu dopuštene. Očekuje se da će popis biti posebno usmjeren na UOC, prenosi Reuters.

Predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je glasanje kao korak ka jačanju “duhovne nezavisnosti” Ukrajine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.