20.8.2024. 22:21
0
Produžen pritvor advokatima Navaljnog do suđenja: Terete se za ekstremizam
Vrhovni sud Rusije produžio je u utorak istražni pritvor trojici advokata koji su nekada zastupali ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, a sada se suočavaju sa optužbama za ekstremizam.

Sud je takođe odbio da njihov slučaj prenese drugom sudu, iako je odbrana navela sukob interesa, javio je AP.

Vadim Kobzev, Igor Sergunin, and Alexei Liptser uhapšeni su u oktobru u slučaju koji se u to vrijeme smatrao sredstvom za pojačavanje pritiska na najžešćeg neprijatelja Kremlja.

Vlasti su optužile advokate da su koristili status branilaca kako bi prenosili pisma zatvorenog političara njegovom timu, služeći tako kao posrednici između Navaljnog i kako su ih nazvali, ‘ekstremističke grupe’.

Organizacije Navaljnog u Rusiji — Fondacija za borbu protiv korupcije i ogromna mreža regionalnih kancelarija, stavljene su van zakona i označene kao ekstremističke grupe 2021. godine. To je bio korak koji je izložio krivičnom gonjenju sve koji su s njim bili povezani.

Aleksej Navaljni je pronađen mrtav u zatvoru u Sibiru prije šest mjeseci pod sumnjivim okolnostima, u svojoj 47.godini.

Branioci trojice advokata su podnijeli zahtjev Vrhovnom sudu da njihov slučaj izmjesti iz suda u regiji Vladimir, tvrdeći da ovaj nije objektivan ili nepristrasan. Odbrana je tvrdila da je većina dokaza tužilaštva prikupljena u raciji organa za provođenje zakona koju smatraju nezakonitom, a koju je naredio viši sud u istoj regiji, što predstavlja sukob interesa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Takođe se tereti da su sudovi u Vladimiru vršili pritisak na advokate Navaljnog da otkriju poverljivu komunikaciju sa njim prije smrti Navaljnog u udaljenom arktičkom zatvoru.

Sam Navaljni je služio zatvorske kazne od ukupno više od 30 godina, uključujući i optužbe za ekstremizam povezane s njegovim antikorupcijskim aktivizmom.

On i njegovi saveznici odbacili su sve optužbe protiv njega, navodeći da su politički motivisane i optužili Kremlj da želi da ga zatvori doživotno.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.