18.7.2024. 14:41
2
Milan Tegeltija ga uporedio sa ISIL-ovcima - Suljagić otkrio zločince koji su ukopavani na groblju u Bratuncu: Hoće li Delegacija EU u BiH uputiti izvinjenje žrtvama i građanima?
Prije nekoliko dana, pravi skandal je izbio u bh. javnosti kada je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide odao počast u Bratuncu, na groblju.

Skandal se desio jer su na istom groblju ukopavani vojnici Vojske RS-a, koji su bili odgovorni za neke monstruozne zločine po Istočnoj Bosni.

Iz Delegacije EU u BiH su kazali da su počast odali "isključivo nevinim civilnim žrtvama".

"Nedvosmisleno osuđujemo počinioce svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici", naveli su u saopćenju za javnost.

No, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je danas objavio dokument na kojem se navode imena policajca MUP-a RS-a koji su odgovorni za nestanak Bošnjaka 1992. godine u Bratuncu.

"U ovom dokumentu crnogorske policije imena su pripadnika policije bosanskih Srba koji su krajem maja 1992. od crnogorskog MUP-a preuzeli grupu od više od 30 bošnjačkih izbjeglica nezakonito zatočenih na crnogorskom primorju. Svi su dovedeni u Bratunac, gdje su nestali su bez traga", napisao je Suljagić i priložio navedeni dokument.

Dodao je kako je i Miroslav Deronjić, "alfa srpskog nacionalističkog projekta u istočnoj Bosni", u svom svjedočenju pred ICTY-jem poimence je spomenuo jednog od njih kao odgovornog za nestanak Bošnjaka zatočenih u Crnoj Gori.

"Poginuo je u borbi i sahranjen na vojničkom groblju u Bratuncu 1993. godine. Imam i fotografiju groba, ali je neću objaviti. Radi se o tome da se upravo tom vojniku delegacija EU poklonila kao "nevinom civilu". Njemu, a ne njegovim žrtvama", istakao je Suljagić.

U dokumentu se navode imena Petra Mitrovića i Predraga Perendića.


Podsjećamo, Suljagić je među prvim reagovao na odavanje počasti Delegacije EU u Bratuncu, kazavši da je šokiran, te da će "pakleno platiti".

To je izazvalo veliki broj reakcija iz manjeg bh. entiteta, a bivši predsjednik VSTV-a BiH i aktuelni savjetnik Milorada Dodika, Milan Tegeltija, uporedio je Emira Suljagića pripadnicima ISIL-a.


O odavanju počasti Delegacije EU u BiH na bratunačkom vojnom groblju smo razgovarali sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem.

U prilogu poslušajte razgovor.

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.