13.8.2024. 16:42
8
Presretanje ispred Face televizije uz upozorenje da se pazi šta priča i nedolazak na svečanost povodom otkrivanja spomenika generalu Alagiću: Zašto je najviše bh. dužnosnike strah stranih ambasadora?
Nedavno je na Vlašiću u okviru manifestacije pod nazivom "Dani pobjede, dani ponosa - Ljuta greda 2024", otkriven spomenik generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmedu Alagiću.

Manifestacija je održana u čast oslobađanja planine Vlašić od strane ARBiH. 

Podizanje spomenika je odmah izazvalo negativne reakcije, a prvi su reagovali delegati HDZ-a BiH u Domu naroda federalnog parlamenta, te ga osudili kazavši da se time vrijeđaju "hrvatske žrtve" u Srednjoj Bosni, a koje, kako navode, nisu dočekale pravdu.

"Neosuđeni za ratne zločine Alagić te pripadnici Armije RBiH u čijim je redovima bilo i mnoštvo boraca iz islamskih zemalja, u ovoj srednjobosanskoj općini vršili su ritualna ubistva, strijeljali zarobljene civile i vojnike, poput grupe na Bikošima, oskrnavili drevni Franjevački samostan u Gučoj Gori te počinili brojne druge zločine", dodaju delegati.

U pismu su govorili i o narušavanju prava bh. Hrvata, ali i o učešću člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na manifestaciji. 

"Činu podizanja spomenika generalu Alagiću optuženom za ratni zločin po komandnoj odgovornosti sudjelovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, iz redova Armije RBiH, koji je svojim dolaskom uveličao sramni događaj na Vlašiću. Zar iko pri zdravoj pameti čovjeka koji slavi krvnika vlastitog naroda može nazvati predstavnikom tog istog naroda!? Uzurpator političkih prava hrvatskom narodu u BiH došao se narugati hrvatskim žrtvama u Srednoj Bosni", naveli su, između ostalog, ali i dodali da očekuju reakciju međunarodnih predstavnika. 

Poslije je ta reakcija i došla budući da je reagovala Ambasada SAD-a u BiH nakon upita hrvatskih medija.

"Kao što smo i ranije govorili, građani ove zemlje zaslužuju bolje nego da se osobi optuženoj za ratne zločine odaje počast podizanjem grandioznog spomenika na planini Vlašić. To je uvreda za žrtve i njihove porodice", naveli su iz pomenute ambasade, dodavši da bi bh. vlasti na svim nivoima trebale promovisati međusobno poštovanje i okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati kao kod svoje kuće.

Zanimljivo je da se na navedenoj manifestaciji trebao obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, ali to nije učinio. Osim toga, nije se ni pojavio.

Potvrđuje to i protokol svečanosti otkrivanja spomenika generalu Alagiću koji je objavio portal Istraga.


U objavi istog portala se navodi da je Bećirović odustao "nakon upozorenja iz stranih ambasada u Sarajevu".

Priliku za očitovanje o ovim tvrdnjama smo dali Kabinetu predsjedavajućeg Denisa Bećirovića, uz sljedeća pitanja: 

1. Da li su tačne pomenute medijske tvrdnje?
2. O kojim ambasadama je tačno riječ? Da li je među njima bila Ambasada SAD-a?
3. Ukoliko nisu tačne, zbog čega se onda predsjedavajući Bećirović nije pojavio na Vlašiću?

Odgovor do momenta pisanja ovog članka nismo dobili, a ukoliko ga naknadno dobijemo, rado ćemo ga objaviti.

Podsjećamo, prema pisanju navedenog portala, sličan slučaj se desio i početkom godine. Kada je državni ministar odbrane Zukan Helez razgovarao sa norveškim ambasadorom, a jedna od tema je bila i priprema secesije RS-a. Navodno je tada ambasador navedene zemlje vrlo blago reagovao, te kazao da BiH ne može očekivati preveliku podršku Zapada. Nakon toga je ministar Helez trebao gostovati na Face televiziji, ali ga je službenik druge ambasade sačekao ispred ulaza u sjedište te televiziji i upozorio ga da ne iznosi detalje sa sastanka.

(Ajdin B.)
8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.