10.7.2024. 20:40
6
Korida u Čevljanovićima ove godine neće biti održana: "K'o da smo Oktobarfest. Traže od nas da prijavimo radnike, fiskalizujemo šatore i ulaznice"
Na žalost velikog broja ljubitelja ovakvih manifestacija, Čevljanska korida ove godine, sve su prilike, neće biti održana.

Potvrdio je to u razgovoru za Source.ba portal predsjednik Udruženja Čevljanska korida Besim Gljiva.

"Imali smo tu pauzu u vrijeme korone i onda smo uspjeli nekako poslije korone da organizujemo tu čuvenu Čevljansku koridu koja traje skoro 80 godina. Bitno je napomenut prije svega da je ona na privatnom zemljištu koje treba zakupiti i naravno platiti. Dalje, nama institucije federalne, prije svega, nameću takve normative k'o da smo Oktobarfest u Njemačkoj", govori na početku Gljiva.

Ističe da su prošle godine dobili visoku kaznu od strane Porezne uprave FBiH. 

"Oni traže da se to fiskalizuje. Policija MUP-a Kantona Sarajevo traži za dodatne mjere osiguranje ogromne novce koje mi ne možemo ispoštovati. Jednostavno, to je počelo ličiti na razvaljivanje jedne narodne manifestacije i ona je u biti isključivo tradicionalna, neprofitabilna, međutim, sve ide ka tome da je to jedna profitabilna organizacija gdje se trebaju oteti neke pare. Kada svedete to, odnosno sve te silne troškove organizacije - od redarskih službi, policijskih snaga, a sada se traži i fiskalizacija cijelog tog mizernog prihoda koji se ostvaruje samo jednim malim koliko vi uspijete da naplatite to od ljudi jer niko dobrovoljno na tom širokom prostoru ne plaća. Nemate vi tu neke specijalne rampe, karte u pretprodaji i ostvarite neki minimalni prihod kojim uspijete pokriti dio troškova. Nekad uspijete platiti ljudima to zemljište, a nekada ne i onda nam je prošle godine PUFBiH, za nas, poveliku kaznu napisala, upozorila nas i na neki način zaprijetila da mi moramo čitav taj narodni teferič uvesti u fiskalni sistem. Dakle, da moramo razne šatore fiskalizovati, ulaznice isto tako, onda prijaviti radnike koji rade i to je nešto što je ravno naučnoj fantastici. Zbog svega toga, mi smo odlučili da ne ulazimo u sve to. Šta će biti u narednom periodu i u narednim godinama, to ćemo vidjeti. Isključiva odgovornost je na poreznim organima, te bezbjedonosnim i policijskim strukturama, koji gore dovedu 50 policajaca i treniraju strogoću na manifestaciji na kojoj nikada nije zabilježen nijedan incident i koju je prije posljednjeg rata obezbjeđivalo pet policajaca. Da ne ispadne da kukam i kritikujem ovu vlast, treba istaći da ovo traje, mi se s ovim borimo desetak godina, i to je sada kulminiralo", kazao je u razgovoru za naš portal Besim Gljiva.

Novinar: Ajdin Balićevac

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.