30.7.2024. 21:09
1
"Vidi se veliki napredak u igri Sarajeva u odnosu na prošlu godinu. Volio bih da svi bh. klubovi prođu dalje, a Sarajevo najviše"
FOTO: fk borac/fk Sarajevo/HŠK Zrinjski/fk velež
Bh. predstavnici u UEFA takmičenjima, Borac, Zrinjski i Sarajevo ove sedmice igraju uzvratne utakmice drugih pretkola.

Najveće šanse za prolazak dalje ima Sarajevo, koje gostuje Spartaku iz Trnave. Prvi meč, odigran na Koševu, završio je rezultatom 0:0. Sarajevo je tokom cijelog meča bilo bolji i opasniji protivnik, ali na kraju nisu uspjeli postići pogodak.

Sarajevo je već jednom eliminisalo ekipu Spartaka u sklopu drugog pretkola historijskog prvog izdanja Evropske lige 2009. godine.

Tada je Bordo tim na Koševu slavio s minimalnih 1:0 golom Milana Muminovića, a u revanšu pogodak Adisa Jahovića u samom finišu, za konačnih 1:1, osigurao je prolaz bh. predstavniku.

O predstojećim utakmicama bh. klubova razgovarali smo s Alenom Avdićem, bivšim fudbalerom Sarajeva, koji je sudjelovao u toj pobjedi nad Spartakom 2009. godine. Avdić je optimističan glede šansi Sarajeva i smatra da su zaslužili pobjedu u prvom meču.

"Ako budu igrali kao što su igrali u prošlom meču, očekujem prolaz. Lijepo je sanjati, to pravo da priželjkuješ i sanjaš ne može niko oduzeti. Na osnovu prikazane igre u prošlim mečevima vidi se veliki napredak u odnosu na prošlu godinu. Imaju neku koheziju, vidi se da su tim. Možda je ružno reći, ali vidi se da ove godine imaju više želje nego prošle. Ne znam je li to u njihovim glavama ili je zasluga trenera, ali u prvom meču protiv Spartaka zaslužili su pobjedu od bar jednog gola razlike, a trebalo je biti i više", govori nam Avdić.

Zrinjski je u prvoj utakmici neočekivano izgubio od slovenske momčadi Bravo sa 0:1.

"Iskren da budem, iznenadio sam se kada sam vidio da je Zrinjski izgubio. Možda je ružno reći, ali prvi put čujem za ekipu Brava. U Sloveniji ima par ekipa koje se stalno vrte, ali evo, Bravo je ušao u Evropu i pobijedili su Zrinjski. To znači da danas svako igra fudbal. Ali Zrinjski godinama igra kvalitetan fudbal, kako u našoj ligi tako i u Evropi. Prošle godine su igrali grupnu fazu Konferencijske lige, pa sam zbog toga puno više očekivao", kaže Avdić.

Borac koji je u prvom susretu poražen od ekipe PAOK-a sa rezultatom 3:2, ima realne šanse za prolazak, smatra Avdić.

"Što se tiče Borca, oni imaju super rezultat 3:2. Napunit će stadion i imaju šanse da se izbore za prolazak. Volio bih da svi prođu, a Sarajevo najviše, naravno, i njihov prolazak očekujem."

Velež je šokantno ispao od Intera iz Andore u prvom pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. U prvom duelu na Grbavici odigrali su 1:1, a zatim je u revanšu Inter slavio sa čak 1:5. Za Avdića je to bilo veliko iznenađenje, kao i za sve ljubitelje fudbala u BiH.

"Poslije Sarajeva, koji je klub za koji sam vezan, kojeg volim i kojem ne može niko ni blizu prići, sljedeći klub koji simpatišem iz starih vremena je Velež. Iz vremena Tuceta, Kajtaza i tih igrača, doba kada su igrali Kup UEFA, nekako sam ih tada zavolio. Velež je klub u kojem bih možda mogao igrati pored Sarajeva. Jako mi je žao što su ispali na takav način. Velež je institucija i historija. Iznenadio sam se, ne bih da im dolijevam ulje na vatru, ali vjerujem da su se svi razočarali koji iole vole i poštuju Veleža", zaključio je Avdić u razgovoru za Source.

(Aldin Barimac)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.