21.8.2024. 16:08
10
Ko je ministra Nenada Nešića "napao" u Sarajevu - Evo šta se dešavalo: 47-godišnji Sarajlija sa Range Roverom "ometao pratnju štićene ličnosti". Tužiteljica rekla da nije bilo krivičnog djela
Na e-mail adrese medija, danas je poslato saopćenje za javnosti iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u kojem se navodi da je ministar Nenad Nešić, zajedno sa obezbjeđenjem, napadnut u Sarajevu, tačnije, napadnuto je vozilo u kojem su se nalazili.

"Danas se u Sarajevu dogodio ozbiljan incident u kojem je vozilo u kojem se nalazio ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, bilo meta napada od strane drugog automobila. Nepoznati vozač presjekao je putanju kretanja vozila ministra, uprkos jasnim upozorenjima i naređenjima ovlašćenih lica", naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da se vozač automobila zalijetao prema vozilima u kojima se nalazio ministar Nešić i njegovo obezbjeđenje, "izlažući sve učesnike u saobraćaju velikom riziku". 

"Nakon što je napadač spriječen u prvom pokušaju on je iz trake suprotnog smjera pokušao da zaustavi vozila ministra Nešića i njegovog obezbjeđenja. Na sreću, zahvaljujući brzoj reakciji službenih lica, ministar Nešić je bezbjedno ispraćen na svoje radno mjesto, dok su pripadnici policije Kantona Sarajevo pristupili legitimisanju osobe koja je izazvala incident", naveli su, između ostalog, iz Ministarstva sigurnosti.

MUP-u Kantona Sarajevo smu poslali upit o ovom slučaju.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

"Dana 21.08.2024. godine, oko 11.45 sati, policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine su pozvali policijske službenike PU Centar, nakon što su na raskrsnici ulica Zagrebačka – Vrbanja, zadržali vozača i vozilo Range Rover kojim je upravljao, zbog ometanja pratnje štićene ličnosti.

Policijski službenici PU Centar su zatekli predmetno vozilo Range Rover, bh. registarskih oznaka, kojim je upravljao K.H. (1977) iz Sarajeva.

O ovom događaju je upoznata dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koja se izjasnila da nema elemenata krivičnog djela. Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će po kompletiranju materijala, poduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom"
, naveli su u odgovoru portalu Source.

Ministar Nešić je, očekivano, u izjavi za ATV, ovaj slučaj povezao sa njegovom nacionalnošću, odnosno, jer je Srbin.

"U posljednje vrijeme dobijam prijetnje putem društvenih mreža, a sjetimo se i pisane prijetnje koja je došla na Kabinet ministra kada je navedeno da neću pobjeći od klanja i noža. Zbog svega toga ne osjećam se bezbjedno u Sarajevu. Očigledno im smeta to što sam Srbin”, kazao je Nešić.

Istakao je da se sve dešavalo dok je bio na putu ka svom radnom mjestu. 

"Negdje prije Vrbanja mosta crveni džip je u više navrata pokušao da isječe i prekine vezu između vozila u kojem sam se nalazio i pratnje. Čak je, u jednom trenutku, pokušao da udari ili u vozilo s ministrom ili u obezbjeđenje. Kada je u tome spriječen, pokušao je iz suprotne trake da presječe zaštitno vozilo i da ga udari", rekao je Nešić.

On kaže da su tada reagovali pripadnici njegovog obezbjeđenja, te su presjekli put džip i zaustavili ga.

"Moje obezbjeđenje me je izvuklo na sigurno, a tog vozača su legitimisali. U tom trenutku su došli pripadnici MUP-a Kantona Sarajeva i preuzeli dalje postupanje. Napominjem da je na zaštitnom vozilu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela sve vrijeme bila upaljena rotacija i da su sa dvije strane vozaču pokazivali palicu 'stop', tražeći da se udalji, ali se na to nije obazirao, već je nasilnički reagovao", zaključio je Nešić.

(Ajdin B.)

10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.