15.8.2024. 15:30
5
"Žene i djeca moraju biti kao nindže" - Da li je ideja o ligi Saudijske Arabije već propala: Sve više fudbalera odbija otići tamo. Prošle godine klubovi "spiskali" vrtoglavih 877 miliona eura a ove...
Širom Evrope, još 1. jula, počeo je ljetni prelazni rok, a koji će trajati sve do 30. augusta, barem u ligama "petice".

Proteklih godina, kada bi uobičajeni rok za zatvaranje transfer pijace (31. august) padao na vikend, on bi bio produžen. Naprimjer u ovogodišnjem slučaju, to bi bilo do ponedjeljka, 2. septembra. Međutim, ovom prilikom lige su odlučile da zatvore prozor na petak - 30. augusta.

Datum zatvaranja određen je nakon razgovora između prvih pet evropskih liga. Ostala udruženja i dalje mogu odlučiti da zatvore transfer "prozor" nakon 30. augusta.

Klubovi u svim ligama će i dalje moći potpisivati igrače kao slobodne nakon isteka roka. 

Inače, engleska Premier liga i španska La Liga će svoj prelazni rok zatvoriti u isto vrijeme - kada kazaljke na satu otkucaju 00:00.

Kada je riječ o talijanskoj Seriji A i njemačkoj Bundesligi, prelazni rok će trajati nešto kraće - U Italiji do 20 sati, a u Njemačkoj do 18 sati.

Kod Francuza će biti zatvoren u 23 sata.

U nastavku ćemo govoriti o najatraktivnijim transferima ovoga ljeta.

Na prvom mjestu je uvjerljivo transfer Kyliana Mbappea u Real Madrid. Ukratko, stigao za "dž", potpisao ugovor na pet godina, uzeo dres sa brojem 9, ali i platu u godišnjem iznosu od 15 miliona eura. Osim toga, dobio je 100 miliona eura bonusa koji će mu biti isplaćeni kroz godine ugovora ili 20 miliona eura po godini. 


Drugo najzvučnije ime u kontekstu transfera je ono Danija Olma, jednog od igrača koji su obilježili ovogodišnji EURO održan u Njemačkoj, a u kojem je Španija stigla do titule. Olmo se nakon deset godina vratio u Barcelonu, iz koje je otišao u zagrebački Dinamo.

"Blaugrana" je za Olma platila 55 miliona eura uz dodatnih sedam miliona kroz bonuse. 

Njemački velikan, Bayern Munchen, razočarao je svoje navijače protekle sezone odigravši jednu od najgorih sezona u zadnjih deset godina. Bavarci u novu sezonu ulaze sa očekivanjima da će vratiti primat u Bundesligi, ali i sa novim trenerom Vincentom Kompanyem, te dva velika pojačanja iz engleske Premier lige.

Riječ je o Portugalcu Joao Palhinhi kojeg je Bayern platio 50 miliona eura Fulhamu uz određene bonuse, te Michaelu Oliseu, koji je stigao iz Crystal Palacea za 53 miliona eura.

Sa druge strane, Bayern je napustio nakon dvije godine Matthijs de Ligt. Manchester United ga je kupio za 45 miliona eura, te će Nizozemac ponovo sarađivati sa Erikom ten Haagom.

Dobar nastup za Italiju na Evropskom prvenstvu Riccarda Calafiorija nije mogao biti neopažen. Dojučerašnji defanzivac Bologne, inače novi učesnik Lige prvaka, potpisao je za Arsenal u transferu vrijednom 40 miliona eura.
Saudijci drastično manje trošili ovog ljeta

Veliki transfer, barem po cifri plaćenog obeštećenja, je i Mousse Diabyja, koji je u najboljim danima, odnosno sa 25 godina, napustio Aston Villu i otišao u Al Ittihad. Diaby se u saudijskom klubu pridružio Karimu Benzemi, Ngolu Kanteu, Fabinhu...

Rođeni Parižanin će u Saudijskoj Arabiji imati skoro duplo veću plaću nego u Aston Villi. U Engleskoj je zarađivao nešto više od 151 hiljade eura po sedmici, dok će u Al Ittihadu dobijati preko 294 hiljade eura sedmično.

Zanimljivo je da je transfer Diabyja, barem za sada, najzvučniji u Saudijskoj Arabiji. Iako se činilo daće nakon prošlogodišnjeg buma i dovođenja velikih zvijezdi, ove godine uslijediti još veći, to se ipak nije desilo. Poslije Francuza, najskuplje su plaćeni - Ezequiel Fernandez koji je plaćen 15,7 miliona funti Boci Juniors, te Bento, koji je plaćen 12,6 miliona funti Athleticu Paranaenseu. 

U ligu su stigle i dvije (bivše) zvijezde, koje su na zalasku karijere - Pierre Aubameyang (35) i Nacho Fernandez (34). Sreću u Saudijskoj Arabiji ali i u Al Ittihadu, je odlučio potražiti i svojevremeno veliki talenat Lyona, Houssem Aouar. 

Da li je prerano za zaključak da će ideja Saudijske Arabije o jakoj i konkurentnoj ligi završiti baš poput one koju je imala Kina? Možda i jeste. Navest ćemo podatak da su saudijski klubovi prošlog ljeta potrošili preko vrtoglavih 877 miliona eura, dok su ovog ljeta bili drastično manje "široke ruke" - potrošili su nešto više od 162 miliona eura.

Ciljano je ove godine na dolazak u ligu igrača kao što su Mohamed Salah i Kevin De Bruyne, ali je Egipćanin odlučio ostati u Liverpoolu, dok su male šanse da Guardiola pusti Belgijanca iz Cityja ovog ljeta iako nije krio da je zainteresovan za bogatu ponudu iz Arabije. 

Čak je i napadač Tottenhama Richarlison odbio Saudijce kazavši da su mu san Premiership i Brazil. 

Njegova odbijenica služi kao podsjetnik na poteškoće koje Pro liga još uvijek ima u privlačenju igrača ili približavanju onome što bi trebalo da bude njihov vrhunac. Čak i neko poput Romelua Lukakua, koji ima 31 godinu i koji je pozitivno govorio o ligi Saudijske Arabije u prošlosti, još uvijek čeka na ponovno okupljanje s Antoniom Conteom u Napoliju umjesto da prihvati ponudu sa bliskoistočne strane jer vjeruje da još uvijek ima mnogo toga ponuditi - i vjerovatno dokazati - na najvišem nivou.

Razlozi zbog kojih se fudbalerima i pored sjajnih finansijskih uslova koje nude Saudijci, ne "mili" otići tamo jeste teški klimatski uslovi, odnosno adaptacija na klimu u toj zemlji koja je vrlo vruća i vlažna. Tu su razlozi i kulturološke prirode, ili što bi kazali ovi malo primitivniji poput srbijanskog fudbalera Aleksandra Rankova - "žene i djeca moraju biti kao nindže".

Transferi "Zmajeva"

Kada govorimo o transferima bh. reprezentativaca, svakako da je najzvučniji odlazak Ermedina Demirovića iz Augsburga, te prelazak u Stuttgart za 21 milion eura. Plaćanjem tog iznosa, oboren je klupski rekord po visini plaćenog obeštećenja.


Novajlija u dresu reprezentacije BiH, Armin Gigović, koji je u prijateljskim mečevima Engleske i Italije pokazao da će biti ogromno pojačanje za naš tim, napravio je odličan transfer prelaskom iz ruskog Rostova u novog bundesligaša, ekipu Holstein Kiela.



Rusima je za ovaj transfer plaćeno 1,8 miliona eura.

Sredinu je promjenio i Amir Hadžiahmetović, koji je iz Besiktasa otišao na jednogodišnju posudbu u Rizespor nakon teške povrede koju je doživio tokom prošle sezone.


(Ajdin B.)
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.