5.9.2024. 12:56
2
Digla se "i kuka i motika" u RS-u zbog širenja Aerodroma Sarajevo: Izgleda da džaba kukaju jer će radovi početi čim se dovrši postupak eksproprijacije dijela ulice Vasilija Grdžića
Svu prljavštinu i nakaradnost bh. politike vidjeli smo na primjeru proširenje piste Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS).

Osim prljavštine i nakaradnosti, na ovom primjeru smo vidjeli kako se svaka tema u našoj državi može za tili čas politizirati te iskoristiti u dnevno-politička prepucavanja, ali i u svrhe najgoreg populizma.

Naime, MAS planira projekat širenja piste sa 2.600 metara na 3.150 metara dužine i to do ulice Vasilija Grdžića u Istočnom Sarajevu, što će omogućiti slijetanje većih aviona, a i utjecat će pozitivno na rast ekonomije države.

No, kako to obično biva, ovaj projekat je naišao na negodovanje s obzirom na to da se gradilište nalazi na administrativnoj liniji razgraničenja dva entiteta - RS i FBiH. 

Iako je riječ o projektu koji je za opšte dobro, vlasti u manjem bh. entitetu su ovo vidjeli kao odličnu priliku za "srbovanje" kroz dobropoznati narativ kako im se želi imovina oteti. "Najgrlatiji" je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Kada je riječ o ovoj problematici, najjednostavnije rečeno, problem je što sporna parcela ulazi u "teritoriju" RS-a.

Od momenta pojavljivanja ove teme u javnosti, u RS-u se digla "kuka i motika" uz tvrdnje kako se "otima imovina i pomjera entitetska linija".

To su riječi premijera Vlade RS-a Radovan Višković od prije dva dana. 

"Zahvaljujući našim poslanicima iz Istočne Ilidže, alarmirane su institucije RS i upoznata javnost. Vlada Republike Srpske će znati kako da zaštiti svoju teritoriju i, prije svega, svoje građane. Sve nadležne republičke institucije aktivno rade na prevazilaženju ovog problema i građani mogu biti sigurni da će sačuvati svoja prava", rekao je Višković.

Kazao je da su uključene sve relevantne institucije RS, prvenstveno Pravobranilaštvo RS i RUGIP, ali i Ministarstvo za prostorno uređenje i, naravno, Vlada.

"Naši građani mogu biti sigurni da nikada nećemo dozvoliti da se uzme ni milimetar naše teritorije i da će njihova prava biti zaštićena", kazao je Višković.

Inače, Aerodrom Sarajevo je tablom već obavijestio stanovnike ove ulice da planiraju početak radova i da ulica od 14. augusta neće biti u funkciji. Međutim, stanovnici je i još uvijek koriste. 

Sporno zemljište, odnosno dio na kojem se planira proširenje, je 1991. godine eksproprisano i dio Ulice Vasilija Grđića, koja ulazi na teritoriju Federacije BiH, praktično je u vlasništvu Aerodroma Sarajevo.

Iz MAS-a su u odgovoru Source.ba portalu, kazali da je ta institucija zaprimila dopis od Opštine Istočna Ilidža kojim se problematizira gradnja perimetarske ograde na jednom malom dijelu parcele, a za koju imaju građevinsku dozvolu, a na kojoj je isključivo šuma, bez kuća, puteva ili bilo čega drugog od značaja za lokalno stanovništvo.

"Odmah smo poduzeli aktivnosti na razrješavanju ovog pitanja, te naglašavamo da za predmetnu parcelu imamo pravosnažnu građevinsku dozvolu, kao i da je navedeno zemljište vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo, što ni organi Republike Srpske ne osporavaju. Dakle, u ovom momentu treba da se izvode radovi na postavljanju perimetarske ograde na našem zemljištu. Izgradnja perimetarske ograde, je preduslov za realizaciju projekta produženja poletno-sletne staze, koji će omogućiti još bolju povezanost i širenje mreže destinacija iz Sarajeva", naveli su sarajevskog aerodroma.

Dalje navode da se u ovom slučaju problematizira činjenica da zvanična entitetska linija nikada nije utvrđena.

"Međutim, postoji načelni stav obje entitetske geodetske Uprave da ista, kada se bude formalno utvrđivala, neće prelaziti preko parcela, po sredini kuća i sl. Dakle, ovdje se radi o jednom malom dijelu jedne parcele za koji organi Republike Srpske tvrde da se nalazi na teritoriji Republike Srpske, te da je za gradnju na istoj nadležno ministarstvo tog entiteta. Naglašavamo da se ne radi o ulici Vasilije Grđića, nego, kako smo vec naglasili o dijelu parcele na kojem nema puteva, kuća i slično, već isključivo šuma i rastinje. Navedeni sporni dio parcele nalazi se u koridoru greške nezvanične entitetske linije, koji iznosi cca 50m. Međunarodni aerodrom Sarajevo je ovim povodom organizovao niz sastanak sa relevantnim institucijama, te su aktivnosti i dalje u toku", dodaju iz MAS-a.

Ističu da dio ulice Vasilija Grdžića, koji bez dileme pripada entitetu Federacije Bosne i Hercegovine, planiran je za eksproprijaciju, te taj postupak još uvijek nije okončan, a provode ga nadležni organi Općine Ilidža. 

"Nakon toga će navedeni dio puta/ulice biti zatvoren, pa s tim u vezi, osporavanje gradnje perimetarske ograde od strane predstavnika Republike Srpske, nije od uticaja na zatvaranje ovog dijela puta, s obzirom da je za isto isključivo nadležna Općina Ilidža i to u postupku koji još uvijek traje. Table su postavljene u cilju blagovremenog informisanja javnosti i najave radova", zaključuju u odgovoru Source.ba portalu iz Aerodroma Sarajevo.


FOTO: FILTER

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.