17.7.2024. 16:41
0
Bosna i Hercegovina ostala bez 70 miliona eura od EU, a upitan je i ostatak novca
Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu raturanog finansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan zbog "nedostatka političkog koncenzusa" u zemlji, naveli su iz Delegacije Evropske unije.

U novembru 2023. godine Evropska Komisija je usvojila novi instrument namijenjen za približavanje zemalja Zapadnog Balkana standardima Evropske unije. S razlogom je nazvan ‘Planom rasta’ (The Growth Plan) i osmišljen je tako da ubrzava reforme i direktno doprinosi životima građana. Sa sobom nosi i priliku za ostvarenje vrtoglavih iznosa za svaku od zemalja Zapadnog Balkana. Trenutno Bosna i Hercegovina je jedina od šest zemalja koja nije finalizirala ključni preduslov.

Plan rasta za Zapadni Balkan je prilika da Bosna i Hercegovina dobije preko 2 milijarde KM u zamjenu za konkretne reforme koje će stvoriti uslove za snažniji ekonomski rast, uključujući funkcionalnije institucije, snažniju vladavinu prava i bolju poslovnu klimu. Pored ulaganja i reformi, Plan rasta otvara mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu za veći pristup evropskom jedinstvenom tržištu od preko 450 miliona potrošača, kao i da uspostavi zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu.

“Vlasti BiH dostavile su Evropskoj komisiji nacrt cjelovite Reformske agende koja je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za zapadni Balkan. Evropska komisija je pripremila svoju ocjenu nacrta Reformske agende BiH i svoje komentare prenijela vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene revizije. Međutim, 16. jula, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da u nedostatku političkog konsenzusa nisu u poziciji da podijele finalizirani tekst”, naveli su iz Delegacije EU.

Ističe se da prva rata Plana rasta može biti isplaćena tek nakon što Evropska komisija i Bosna i Hercegovina formalno usaglase Reformsku agendu.

“Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imat će posljedice: za razliku od drugih partnera u regionu, Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja predviđenu za isplatu nakon ljeta, u vrijednosti od 7% (70 miliona eura, op.a.), čime će propustiti značajnu priliku za rano finansiranje”, naveli su.

“Ovo je propuštena prilika i nadamo se da će se vlasti BiH uskoro uspjeti dogovoriti”, dodali su.

Komisija je navela da nastavlja rad sa vlastima, podržavajući završetak posla po potrebi i da očekuje da dobije Reformsku agendu nakon što bude politički prihvaćena.

“Komisija će je zatim bez odlaganja ocijeniti, kao što je to bio slučaj sa ostalim partnerima, s ciljem njenog konačnog usvajanja što je prije moguće”, navedeno je u saopštenju.

Plan rasta je podržan novim finansijskim instrumentom – Instrumentom za reformu i rast za zapadni Balkan – u vrijednosti do 6 milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijeli region.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.