29.7.2024. 9:56
0
Rosensaft kritikovao izraelskog ambasadora u Srbiji zbog negiranja genocida u Srebrenici: Bolje da misle da si glup
FOTO: n1
Menachem Rosensaft, pomoćni profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell i generalni savjetnik emeritus Svjetskog jevrejskog kongresa, kritikovao je izraelskog ambasadora u Srbiji Jahel Vilana zbog negiranja genocida u Srebrenici.

- Čini se da izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ne uči svoje zaposlenike staroj poslovici da je ponekad bolje držati jezik za zubima i pustiti ljude da misle da si glup nego da progovoriš i otkloniš svaku sumnju, rekao je Rosensaft.

Podsjetio je na Vilanov intervjuu za ruske medije u kojima je izraelski ambasador kazao kako "ne vjeruje da je masakr hiljada Bošnjaka u Srebrenici genocid".

- Sada se Vilan, uoči odlaska iz Beograda na novi zadatak ili možda pašnjak, ponovio izjavljujući još jednom da Izrael ‘nikada nije prihvatio termin genocid prema onome što se dogodilo u Srebrenici‘ i da je ‘da se veoma ozbiljan ratni zločin definitivno desio tamo. Sa izraelske tačke gledišta, to ne predstavlja termin genocid‘. Vilanovi komentari podsjećaju na jedno od najpoznatijih izvinjenja ikada izrečenih. Nakon što je Charles Finley, vlasnik bejzbol tima Oakland Athletics, komesara za bejzbol Bowieja Kuhna nazvao ‘seoskim idiotom‘, Finley se javno izvinio ‘svim seoskim idiotima Amerike. On je idiot nacije‘ Vilan se možda postavio na međunarodni nivo, kazao je on u autorskom tekstu za The Times of Israel.

Istakao je da je Vilan samo jedan u nizu onij koji "nose vode u ime Milorada Dodika".

- Zato što neko ko govori u ime Izraela ne bi trebao raditi prekovremeno kako bi omalovažio ili umanjio nacionalnu tragediju drugih ljudi. Vilan je samo posljednji u nizu Izraelaca, uključujući Ephraima Zurofa iz Wiesenthal centra, koji nose vodu u ime Milorada Dodika, proputinskog moćnika Republike Srpske, entiteta bosanskih Srba koji sebe vidi kao nasljednika počinilaca genocida u Srebrenici, poručio je Rosensaft.

Dodao je da Vilana očigledno nije briga na koji način njegove riječi utiču na malu jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, čiji lideri, Jacob Finci i Vladimir Andrle, blisko sarađuju sa Memorijalnim centrom Srebrenica u obilježavanju genocida u Srebrenici.

- Izraelci i Jevreji širom svijeta s pravom se ljute kad god se Holokaust negira ili iskrivljuje. Trebali bismo biti jednako otvoreni u prepoznavanju i obilježavanju genocida u Srebrenici, Ruandi, Darfuru, gdje Jevreji nisu bili žrtve, naglasio je Rosensaft.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.