6.8.2024. 11:03
0
Kamala Harris i zvanično kandidatkinja za predsjednicu SAD-a: Danas donosi važnu odluku
Potpredsjednica Kamala Harris, kćerka imigranata koja se probijala kroz kalifornijske političke i pravosudne redove kako bi postala prva potpredsjednica u američkoj historiji, službeno je u ponedjeljak osigurala predsjedničku nominaciju demokrata.

Više od četiri godine nakon što je njen prvi pokušaj da se bori za predsjedničku poziciju propao, Harris kao stranački kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država završava burno i frenetično razdoblje za demokrate podstaknuto katastrofalnim učinkom predsjednika Joea Bidena u raspravi u junu. Tada je Biden izgubio povjerenje svojih pristalica u njegove izglede za ponovni izbor i podstakao vanredni unutarstranački rat oko toga treba li ostati u utrci.

Čim je Biden iznenada prekinuo svoju kandidaturu, Harris i njen tim ubrzano su radili kako bi osigurali podršku 1.976 stranačkih izaslanika potrebnih da izbore nominaciju u formalnom poimeničnom glasanju.

Došla je do te pozicije velikom brzinom, dok je anketa Associated Pressa među delegatima širom zemlje pokazala da je preuzela potrebne obaveze samo 32 sata nakon Bidenove objave.

Nominacija Harris postala je službena nakon što je petodnevni krug online glasanja delegata Demokratske nacionalne konvencije završio u ponedjeljak navečer, a stranka je u saopćenju objavljenom malo prije ponoći navela da je 99 posto delegata koji su glasali za Harris.

Kamala Harris će danas predstaviti svog potpredsjedničkog kandidata, što će biti njena prva velika odluka otkako je odustajanjem predsjednika Joea Bidena krenula u utrku protiv Donalda Trumpa, javio je CNN. 

Aktuelna američka potpredsjednica suzila je svoj izbor na dva imena, guvernera Pennsylvanije Josha Shapira i guvernera Minnesote Tima Walza, rekli su izvori CNN-u.

Shapiro (51) je "zvijezda" u usponu među demokratima čija bi popularnost u zajednici mogla biti od velike koristi za Harris u možda najvažnijoj ključnoj državi.

Walz (60) je iskusni progresivni lider čiji bi profil mogao pomoći u jačanju "plavog" zida u srednjem zapadu, uključujući Wisconsin i Michigan, koji bi mogli predstavljati najbolji put za Harris do Ovalnog ureda.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.