6.8.2024. 13:03
0
Slaven Raguž zbog izbornog zakona poručio međunarodnoj zajednici: "Nemojte nam više pomagati"
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž oglasio se nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavio preliminarne liste za lokalne izbore koji će se održati u oktobru ove godine.

Raguž kaže kako je objavom ovih preliminarnih izbornih lista potvrđena tvrdnja da će “polovične i površne” izmjene Izbornog zakona BiH pomoći “vladajućim koruptivnim strukturama u izbornim malverzacijama.”

“Ako su autobusi istih glasača koji su voženi od jednog do drugog biračkog mjesta na glasanje, predsjednici i zapisničari biračkih odbora koji su nadopisivali na hiljade glasačkih listića podobnima, a na hiljade njih poništili nepodobnima, prošle Opće izbore učinili najkorumpiranijim u historiji višestranačja, ovo što je u pripremi za predstojeće Lokalne izbore će uvelike dići letvicu više. Sve zbog površnog i polovičnog implementiranja tzv. reformi”, stava je Raguž.

Predsjednik HRS-a je prvo spomenuo akciju FUP-a u Mostaru, gdje su uhapšene tri osobe. Raguž tvrdi da su neki od njih povezani s “izbornim malverzacijama”, te da se nalaze na listi “ultimativno patriotske” liste za predstojeće izbore.

“Otvoreno se u SKY prepiskama govorilo o kriminalnim radnjama prigodom prošlih izbora u Mostaru. Gđa Irena Hadžiabdić (predsjednica CIK-a, op.a.) je zbog toga podnijela i krivičnu prijavu”, kaže Raguž.

Dalje navodi da su vlasti u Mostaru odbile implementaciju novih tehnologija za sigurnost izbornog procesa.

“Iako su javno dostupne sve ove informacije bile od ranije, prigodom donošenja odluke o implementaciji projekta uvođenja modernih tehnologija Mostar je zaobiđen u širokom luku. Nema službene potvrde, ali po informacijama iz samog vrha CIK-a, GIP-a Mostara kategorički odbio uvođenje scannera i ID čitača. Čovjek bi pomislio, nakon cijele te afere, da će Mostar biti prvi u redu za uvođenje moderne tehnologije, ali ne. Mostarska vladajuća koalicija kategorički to odbila, a SIP kaže kako su im ‘ruke vezane’. Slično se dogodilo i u Čapljini, Žepču, Grudama, Odžaku, Livnu, Tomislavgradu, Živinicama i drugim mjestima gdje su ranije dokazane izborne malverzacije, ali OIP/GIP-ovi kategorički odbili modernu tehnologiju”, tvrdi predsjednik HRS-a.

Raguž je dalje komentarisao izbor biračkih odbora, rekavši kako je opozicija izgubila dio svojih članova ovih odbora.

“Ono što je aktualno ovih dana je implementacija odluke izbora ‘neovisnih članova biračkih odbora, predsjednika, zamjenika, itd.’. Po zakonu prije međunarodne reforme iz 2022., opozicija je mogla dobiti pa dobrih 40 posto kontrole biračkih odbora. Nakon te reforme, prosjek je pao na nekih 10 – 15 posto, jer je OHR ukinuo čitanje na glas i dobrano smanjio ingerencije običnih članova biračkih odbora. Nakon ove zadnje tzv. reforme opoziciji je praktično onemogućen rad unutar biračkih odbora”, rekao je.

Proces je dalje kritikovao rekavši kako je lako zaobići pravila da članovi biračkih odbora ne smiju biti povezani s političkim strankama.

“Po zakonu članovi biračkih odbora ne smiju biti članovi stranke ili bilo kako povezani s istima, ali potpunu ingerenciju njihovog odabira imaju lokalna izborna povjerenstva, tj. OIP/GIP-ovi koji su pod potpunom kontrolom vladajućih stranaka. Kada su objavljeni popisi izabranih kandidata, vidjelo se kako su svi na neki način povezani s vladajućim partijama. Međutim, kada se uradi prigovor ili žalba na isto, dobije se odgovor kako su isti, citiramo ‘dostavili izjavu kako nisu članovi stranke’. Tako, primjerice, imate osobe koje su na svim fotografijama stranačkih skupova, stoje tik uz dragog vođu, čija imena stoje na društvenim mrežama kao članovima temeljnih i općinskih organizacija, ali su prije predavanja prijave dostavili ‘izjavu’ i legitimno i legalno će sutra u potpunosti kontrolirati proces na svom biračkom mjestu. Citiramo odgovor nadležne osobe iz jedne hercegovačke općine: ‘možete vi prigovarat koliko hoćete, bit će kako smo mi planirali’. Gotov citat!”, kritikuje Raguž.

On dalje kaže kako je “predvidio izborne malverzacije na Općim izborima 2022. godine”, te je naveo brojne druge svoje inicijative da se uvedu moderne tehnologije u izborni proces u BiH. Poslao je poruku i međunarodnoj zajednici u ovom kontekstu.

“Ovim putem se zahvaljujemo OHR-u, Delegaciji EU, OSCE-u i svima onima koji nam pomažu u demokratizaciji izbornog procesa na dosadašnjoj pomoći, s iskrenom zamolbom: nemojte nam više, od srca vas molimo, pomagati”, kaže Raguž.

Predsjednik HRS-a kaže kako se ova stranka “zna i umije boriti protiv koruptivne vlasti”, ali da ih “kad god dođu do jedne razine da ih mogu dotući” u tome spriječi međunarodna zajednica.

“Kada se to dogodi jednom, moguće da se radi o pogrešci, no kada se to opetovano događa, osobito pred izbore, s pravom postavljamo pitanje je li možda ovoj i ovakvoj međunarodnoj zajednici u cilju da BiH postane zemlja s manje korupcije ili da ovi koji su korupciju doveli do razine umjetnosti življenja vječno ostanu na vlasti?”, pita se Raguž.

Za kraj je naveo da je “najbolji recept izlaznost i pozornost” na biračkim mjestima.

“Učinit ćemo sve kako bi motivirali ljude na glasovanje i kontrolirali procese. No, preduvjet svega je da nam više međunarodni čimbenici ne pomažu. Dosta ste nam ‘pomogli’, ali nemojte više, molimo vas”, poruka je Slavena Raguža.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.