6.8.2024. 13:23
0
Nešić u 2023. angažovao 17 osoba putem ugovora o djelu, savjetnik otišao u penziju uzeo otpremninu 9000 KM i nastavio raditi
FOTO: PATRIA
Tokom prošle godine Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine angažovalo je putem ugovora o djelu 17 osoba. Za to je iz budžeta izdvojeno više od 130.000 maraka.

Jedan je ovo od razloga zašto je Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine dao mišljenje s rezervom za ovo ministarstvo. Osim toga, ukazali su i da ne može biti potvrđeno da su službena vozila korištena namjenski.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine dao je mišljenje s rezervom Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu ministar Nenad Nešić. Osnova za ovo mišljenje je činjenica da angažovanje osoba na osnovu ugovora o djelu i promjena radno-pravnog statusa zaposlenih nisu vršeni u skladu s relevantnim propisima.

Tako je tokom prošle godine ovo ministarstvo putem ugovora o djelu angažovalo 17 osoba. Oni su angažovani za poslove koji po opisu posla odgovaraju redovnim poslovima Ministarstva. Također, savjetnik ministra je u martu 2023. otišao u penziju, a nakon što je primio otpremninu, angažovan je po ugovoru o djelu u periodu od aprila do augusta, za što mu je isplaćeno 9.000 KM.

“Dakle, angažman na osnovu ugovora o djelu prisutan je u dužem vremenskom periodu za obavljanje redovnih poslova koji se ponavljaju i poslova radnih mjesta utvrđenih pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji za posljedicu ima neusklađenost s propisima, odnosno netransparentno zapošljavanje”, navode iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Iz Ureda dalje napominju da poslove sekretara Ministarstva sigurnosti po ovlaštenju obavlja osoba koja je putem ugovora o radu na određeno vrijeme angažovana za obavljanje poslova šefa Kabineta-savjetnik ministra. Inače, rješenje o imenovanju donio je ministar Nešić, iako se radi o osobi koja je penzionisana 2022. godine.

Navodi se i da Ministarstvo nije u skladu s internim aktima osiguralo razvrstavanje i raspored službenih i specijalizovanih vozila, u cilju uspostave efikasne kontrole i namjenskog korištenja vozila:

“Na određenom broju naloga nisu popunjene sve predviđene kolone kao što je stanje brojila prilikom sipanja goriva, vrijeme polaska i dolaska, dnevna prijeđena kilometraža, broj osoba u vozilu, potpis osoba koje zadužuju vozilo. Također smo uočili da je na testiranom uzorku putnih naloga upisana značajnija kilometraža loko vožnje, a za pojedine relacije je upisana veća kilometraža od stvarne kilometraže za tu relaciju. Zbog navedenih nedostataka, na osnovu podataka iz putnih naloga Ministarstva o upotrebi službenih vozila, ne možemo potvrditi namjensko korištenje službenih vozila.”

Ministar Nešić nije bio dostupan za komentar. Kratko je kazao da se nalazi na odmoru. Iz Transparency Internacionala BiH poručuju da se građani često pitaju da li revizorski izvještaji imaju smisla imajući u vidu da institucije nerijetko ne provedu mišljenja revizije.

“Mislim da su pogrešno postavljene teze ako se pitamo da li revizorski izvještaji imaju smisla. Dakle, izvještaji su kao u svakoj drugoj zemlji. Mi trebamo postaviti pitanje da li pravosudne institucije imaju smisla, da li samo pravosuđe ima smisla, da imamo toliki broj posebnih odjeljenja koji bi trebali da procesuiraju neke od ovih stvari, a koji se ne bave tim stvarima. Naša ključna poruka da se institucije trebaju pozabaviti", ističe Srđan Traljić, menadžer za odnose s javnošću Transparency Internacionala BiH.

Ured je utvrdio da je Ministarstvo sigurnosti u 2023. godini od ukupno 12 prethodno datih preporuka iz 2022. godine, realizovalo njih tri, osam nije, dok je realizacija jedne preporuke u toku, objavio je FTV u Dnevniku 2.

(Patria/Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.