8.8.2024. 11:45
0
Upozorenje za Kladanj: Zbog požara na deponiji moguće trovanje
Požar na deponiji smeća "Stanovi" u Kladnju je još uvijek aktivan, saopštila je Kantonalna uprava civilne zaštite TK.

Požar na deponiji “Stanovi” u Kladnju gori već nekoliko dana, zbog čega je Štab civilne zaštite Općine Kladanj proglasio stanje prirodne nesreće

Vatrogasne jedinice sprečavaju širenje požara na okolnu šumu, a povremeno dolazi do pojave otvorenog plamena na različitim lokacijama na deponiji. Mehanizacijom se pokušava napraviti pristupni put sa druge strane deponije kako bi vatrogasna vozila mogla prići radi efikasnijeg gašenja. U toku dana će se probati na pojedinim dijelovima deponije bagerima iskopati dublje rupe kako bi se pokušalo sa gašenjem slojeva koji tinjaju u dubini.

Zbog gustog dima građanima je izdato saopštenje da se ne zadržavaju u blizini deponije radi mogućeg trovanja otrovnim dimom.

Gradska deponija Stanovi nalazi se na strmoj padini što predstavlja problem i ograničava upotrebu mehanizacije, a gust dim i opasnost od obrušavanja nasipa zemlje i smeća, dodatno otežavaju djelovanje vatrogasnim jedinicama.

Radi se o deponiji na koju se odlaže otpad od 1987. godine i to bez selekcije.

Opština Kladanj sama nema resurse da riješi ovaj problem pa su u akciju gašenja požara uključeni vatrogasci iz cijelog Tuzlanskog kantona.

Stručnjaci su upozorili da je, u sučajevima požara na deponiji, nemoguće odrediti tačan sastav plinova koji nastaju, ali da je jasno da su izuzetno toksični i često kancerogeni i da mogu imati velike posljedice na zdravlje okolnog stanovništva i osoba koje učestvuju u gašenju požara.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.