8.8.2024. 13:06
0
Aarhus centar u BiH: Poništena vodna saglasnost za projekat izgradnje kamenoloma u Špionici
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo je 25. jula ove godine rješenje u korist MZ Špionica Centar, Srebrenik, poništivši prethodnu odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

Ova odluka dolazi nakon žalbe koju je MZ Špionica Centar podnijela na rješenje kantonalnog ministarstva, u vezi s izdavanjem prethodne vodne saglasnosti za korištenje i ispuštanje sanitarno-fekalnih otpadnih voda u svrhu izgradnje objekata na kamenolomu u Gornjoj Špionici, Grad Srebrenik.

Prethodno, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona odbilo je prijedlog za obnovu postupka, što je dovelo do podnošenja žalbe. Nakon detaljnog razmatranja žalbe i relevantne dokumentacije, Federalno ministarstvo je utvrdilo da su žalbeni navodi osnovani, ukazavši na nepravilnosti i povrede zakonskih odredbi tokom prvostepenog postupka.

U odluci, Federalno ministarstvo je naložilo prvostepenom organu da otkloni utvrđene prepreke i donese novo rješenje u roku od 15 dana, nakon što je predmet vraćen na ponovni postupak.

Ovom odlukom je poništena vodna saglasnost koja je bila ključna za planiranu izgradnju na kamenolomu, čime se dodatno štiti okoliš i osigurava da se zakonski propisi striktno poštuju.

- Ovo je samo još jedan dokaz u nizu da naša borba nije uzaludna. Još jednom smo dokazali da se lokalne zajednice moraju uključivati u procese donošenja oduka koje imaju uticaj na okoliš - kazala je pravnica Aarhus centra u Bosni i Hercegovini Nina Kreševljaković.

Područje na kojem je planiran kamenolom je dom triju izvora pitke vode, čija sigurnost nije bila adekvatno uzeta u obzir u prijavi projekta. Prethodni radovi na istom mjestu već su izazvali ozbiljne probleme, uključujući eroziju i opasnost od padanja kamenja u korito rijeke Bistrice, što je ozbiljno ugrozilo okoliš i sigurnost lokalnog stanovništva.

- Zahvaljujući Aarhus centru uspjeli smo poništiti još jedno Rješenje kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Mi stanovnici Špionice se nećemo umoriti i nastavit ćemo da se borimo za očuvanje naše životne sredine, pogotovo za očuvanje vodnih resursa na ovom prostoru, čija vrijednost je posebno vidljiva u ovim sušnim ljetnim mjesecima. Po svaku cijenu ćemo sačuvati naša prirodna bogatstva za našu i za buduće generacije i nećemo dozvoliti nikome da ih devastira i opustoši - poručio je predstavnik neformalne grupe građana "Stop kamenolomu u Špionici" Omer Majstorović.

Mještani Špionice su nedavno, uz pravnu podršku Aarhus centra u BiH, uspjeli osporiti i prethodno odobrenje za projekt eksploatacije kamena krečnjaka, koji je planiran na vrlo bliskoj udaljenosti od stambenog područja.

- Odluka Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavlja veliku pobjedu za mještane Špionice, ali i istovremeno podsjeća na nužnost nastavka borbe za očuvanje okoliša, zdravlja građana i poštivanja osnovnih ljudskih prava. Važno je naglasiti da je podrška lokalne zajednice, kao i angažman pojedinaca koji su se pridružili u ovom procesu, ključna za postizanje ovakvih rezultata - saopćeno je iz Aarhus centra.

Aarhus centar u BiH nastavlja pružati pravnu pomoć građanima koji se bore za zaštitu okoliša i svojih prava. 

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.