12.7.2024. 20:57
0
Britanska kompanija Unilever gasi 3.200 radnih mjesta u Evropi
Britanski multinacionalni proizvođač robe za široku potrošnju Unilever planira do kraja iduće godine ugasiti nešto više od tri hiljade radnih mjesta u uredima u Evropi, potvrdio je glasnogovornik medijske izvještaje.

- U idućih nekoliko sedmica pokrenut ćemo postupak savjetovanja sa zaposlenicima na koje bi predložene promjene mogle utjecati - rekao je glasnogovornik Unilevera.

Kompanija je u srijedu izvijestila direktore da će do kraja 2025. ukinuti čak 3.200 radnih mjesta u Evropi, pokazali su detalji telekonferencije.

Londonski poslovni list Financial Times prvi je iznio detalje, izvijestivši da bi radna mjesta trebala biti ugašena uglavnom u uredima u Londonu i Rotterdamu.

Gašenje radnih mjesta sastavni je dio programa poboljšanja produktivnosti koji je najavljen u martu i predviđao je čak 7.500 otkaza.

- Očekivani neto učinak na radna mjesta u Evropi od danas do kraja 2025. kreće se u rasponu od 3.000 do 3.200 radnih mjesta - rekla je glavna službenica u kadrovskoj službi Constantina Tribou.

- Mjere podrazumijevaju najopsežnije gašenje radnih mjesta u Unileveru u više decenija - naglasio je šef radničkog vijeća u Unileverovom evropskom poslovanju Hermann Soggeberg u pismu radnicima.

Naziv "Program za produktivnost" potpuno je neprimjeren budući da će ljudi koji su radili i bili produktivni ostati bez plaće, dodao je Soggeberg.

Izvršni direktor Hein Schumacher predstavio je u oktobru planove koji bi trebali vratiti povjerenje ulagača pojednostavljivanjem poslovanja nakon slabijih rezultata u proteklim godinama.

Uz otkaze najavio je i izdvajanje poslovanja sa sladoledom, napominje Reuters.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.