19.8.2024. 18:29
0
Stvorene ključne pretpostavke za rekonstrukciju stadiona Asim Ferhatović Hase
Općinsko vijeće Centar usvojilo je danas Odluku o prihvatanju poklona - urbanističkog projekta prostorne cjeline stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu - idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje, koji je ponudilo Udruženje Fudbalski klub Sarajevo.

Općina Centar, kao vlasnik stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, godinama unazad ulaže značajna sredstva kako bi stadion ispunio kriterije IV kategorije, a po standardima UEFA-e i FIFA-e.

- Današnjom odlukom stvorene su ključne pretpostavke da se krene u proces rekonstrukcije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu.

Prva faza podrazumijeva rekonstrukciju istočne tribine, parkinga, VIP salona i svih ostalih zahtjeva UEFA-e kako bi se ispunili kriteriji IV kategorije i stekli uslovi za igranje međunarodnih utakmica. Procjena troškova prve faze rekonstrukcije iznosi 13,5 miliona maraka bez PDV-a.

Sljedeća faza jeste izdavanje urbanističke saglasnosti na osnovu koje će Općina Centar aplicirati i tražiti novac od viših nivoa vlasti, Kantona Sarajevo i FBiH.

Istovremeno, Grad Sarajevo preuzima obavezu izrade glavnog projekta I faze rekonstrukcije stadiona.

Nakon izrade glavnog projekta i prikupljenih potrebnih finansijskih sredstava Općina Centar će biti u situaciji da objavi proceduru nabavke izvođača radova.

Zahvaljujemo se Fudbalskom klubu Sarajevo i Gradu Sarajevo, a očekujemo i računamo na pomoć svih nivoa vlasti u realizaciji ovog izuzetno važnog projekta - kazao je načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Udruženje Fudbalski klub Sarajevo, koje je proglašeno kao udruženje od društvenog i javnog interesa za Općinu Centar, a korisnik je stadiona, vlastitim sredstvima obezbijedilo je urbanistički projekat prostorne cjeline stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu - idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje.

Podsjetimo, ranije je Fudbalski klub Sarajevo predstavio javnim institucijama idejni projekat djelomične rekonstrukcije, sanacije i dogradnje Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" kako bi se stadion doveo na UEFA-inu IV kategoriju.

Današnjim usvajanjem Odluke Općinsko vijeće je ovlastilo načelnika da s Gradom Sarajevo zaključi sporazum o pribavljanju i finansiranju izrade Glavnog projekta I faze rekonstrukcije i dogradnje istočne tribine, a na osnovu urbanističkog projekta.

Stadion "Asim Ferhatović Hase" će kroz realizaciju ovog projekta dobiti novi, moderniji izgled uz poboljšanje svih sadržaja i uvjeta i na ostalim tribinama.

(NAP)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.