20.8.2024. 21:47
0
Zašto je Mandžukić napustio Dalića i Hrvatsku: Sve je počelo uoči Eura
Fudbalska legenda Hrvatske Mario Mandžukić više nije član stručnog štaba selektora "Vatrenih" Zlatka Dalića.

Odmah nakon Eura u Njemačkoj u reprezentativnim kuloarima krenula je priča da Mandžukić odlazi, no potvrde nije bilo. Samo prije dvije sedmice jedan od relevantnijih izvora iz Saveza uvjerao nas je da ostaje, prenose Sportske novosti.

Međutim, sada se oglasio u izjavi za HNS da je kraj. Znači li to da se predomišljao pa je izašao s time kad je morao prelomiti?

U stručni štab A reprezentacije priključio se u novembru 2021. godine, nakon što je okončao igračku karijeru. Sudjelovao u dva historijska uspjeha "Vatrenih", osvajanju bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine te srebrene medalje u Ligi nacija 2023. godine.

U izjavi za HNS osim zahvala i ponosa na uspjehe kazao je kako je "osjetio da je vrijeme za nove i drugačije izazove".

Prvo je nacionalnu vrstu napustio 2018. godine kao igrač, sada kao član štaba. Zašto? Neki će kazati da se ne vidi kao trener, da ima druge planove u životu. No, iz reprezentativnih krugova može se čuti kako je kod nekih članova štaba postojalo određeno nezadovljstvo zato što izbornik Dalić nije uvažavao njihovo mišljenje toliko kao ranije.

Da je to krenulo još uoči Eura, da je neke stvari napravio po svom, drugačije od sugestija pomoćnika. Po tom pitanju Daliću se nema ni "a" za reći jer on je selektor, on odgovara i jedino se njemu ispostavlja račun.

Logično je da sasluša saradnike, ali i da sam donese odluku. U septembru 2023. kazao je da ima "najbolji štab na svijetu" i da je "puno toga prepustio pomoćnicima". No u akciji Njemačka određene su se stvari izgleda promijenile. Ima li to veze s Mandžukićevim odlaskom?

Selektor je u komentaru suradnikove ostavke, između ostaloga, kazao kako su njegov iskustvo i autoritet "sigurno bili od velike pomoći našim mlađim igračima u proteklom razdoblju" te kako se "nada da će ostati i dalje vezan uz fudbal, bez obzira u kojoj se ulozi u budućnosti vidi", prenose Sportske novosti.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.