10.7.2024. 16:41
0
Toplinski val: Meteoalarm upozorenje za četvrtak za ove dijelove BiH
FOTO: N1
Bosna i Hercegovina i ostatak regije ovih dana ulaze u novi toplinski val, s temperaturama zraka koje će se u narednim danima prelaziti 40 stepeni, najavile su meteorološke službe. I europski Meteoalarm objavio je upozorenje za dijelove BiH u četvrtak, usljed izuzetno visokih temperatura.

Iz Meteoalarma su izdali crveno upozorenje za dvije regije u BiH.

Regija Prijedor

Najviša temperatura zraka od 35 do 40 stepeni.

Regija Višegrad

Najviša temperatura zraka od 36 do 40 stepeni.

Građanima se savjetuje da poduzmu potrebne mjere za svoju sigurnost, budući da se očekuju ekstremno visoke temperature.

“Zaštitite se i pomozite ugroženima. Slijedite savjete nadležnih. Očekujte moguće kvarove na infrastrukturi. Zaštitite sebe, djecu i starije osobe”, navodi se u upozorenju.

Iako su ostali dijelovi naše zemlje u kategoriji s nižim stepenom upozorenja, također se očekuju iznadprosječne temperature

U glavnom gradu BiH predviđaju se temperature do 36 stepena, a upozorava se na mogućnost zdravstvenih rizika među ranjivim kategorijama, poput starijih i vrlo mladih osoba.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak je najavljeno sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

I u narednim danima očekuje se sunčano i vruće uz visoke temperature.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.