1.7.2024. 14:04
0
Haos u Izraelu: Ultraortodoksni jevreji napali auto ministra, kamenjem gađali policajce
Protesti u Jerusalemu protiv regrutacije ultraortodoksnih Jevreja u izraelsku vojsku eskalirali su u nedjelju u nasilje, pri čemu su demonstranti napali službenike za provođenje zakona i automobil izraelskog ministra Yitzhaka Goldknopfa.

Demonstranti su bacali kamenje na policajce i ministarov automobil dok se vraćao kući, potvrdio je portparol izraelske policije. Također su zapalili kante za smeće i blokirali autoput paljenjem guma.

Portparol ministra Goldknopfa izjavio je za CNN da je policija brzo reagovala i evakuisala ministra bez povreda. Video snimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante kako okružuju automobil ministra i udaraju po staklu.

Ultraortodoksni Jevreji protestuju na ulicama Jerusalema od utorka, kada je izraelski Vrhovni sud donio presudu kojom se nalaže vladi da regrutira ultraortodoksne Jevreje u vojsku. Ova presuda predstavlja prekretnicu, jer su ultraortodoksni Jevreji od osnivanja Izraela bili izuzeti od obavezne vojne službe. Sud je također naložio da vlada prestane finansirati vjerske škole, poznate kao "ješive", čiji učenici nisu učestvovali u vojnoj obavezi.

Iako su i muškarci i žene u Izraelu obavezni služiti vojsku, presuda se odnosi samo na ultraortodoksne Jevreje. Ova odluka izazvala je bijes među ultraortodoksnom zajednicom, koja smatra da bi regrutacija ugrozila njihov način života i vjerske obaveze.

Policija je saopštila da je bila prisiljena upotrijebiti silu kako bi rastjerala demonstrante nakon što su ignorisali naređenja da se povuku. Tokom protesta uhapšeno je pet osoba, od kojih dvije zbog napada na policajce, a tri zbog bacanja kamenja i drugih predmeta.

"Policija ozbiljno shvata pokušaje tih nasilnih prekršilaca zakona da kamenjem, motkama, jajima i drugim stvarima povrijede izraelske policajce. Ne postoji veza između zakonitog protesta i krivičnog i nasilnog ponašanja ove vrste koje može dovesti do tjelesnih i imovinskih povreda," navodi se u saopštenju policije.

Očekuje se da će napetosti nastaviti rasti, dok vlada pokušava pronaći rješenje za implementaciju odluke Vrhovnog suda, a ultraortodoksna zajednica nastavlja izražavati svoje nezadovoljstvo kroz proteste.

 
IZRAEL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.