12.7.2024. 8:43
0
Premijer Španije: Tražimo isti tretman za Gazu kao za Ukrajinu
Premijer Španije Pedro Sanchez rekao je da zapadne zemlje imaju dvostruke standarde kada se radi o pitanju Pojasa Gaze te mu je na to odgovorio Emmanuel Macron.

Naime, Sanchez je ponovio da zapadne zemlje "ne mogu i ne bi trebale dozvoliti da nas bilo ko optužuje da imamo dvostruke standarde u odbrani međunarodnog prava".

"U tom kontekstu, ono što je Španija učinila je zahtijevala od Ukrajine, kao i od Gaze, isti način i istu čvrstinu u poštivanju međunarodnog prava", rekao je on.

Sanchez je u srijedu rekao da su zapadne zemlje krive za "dvostruke standarde" u pogledu njihove odlučne odbrane međunarodnog prava kada je u pitanju ruski rat protiv Ukrajine, ali ne i za Palestince kada je u pitanju izraelski rat u Gazi te je pozvao na "dosljednu političku pozicija".

S druge strane, na ovakve izjave Sancheza odgovorio je Emmanuel Macron, a francuski predsjednik rekao je da Zapad mora "snažno odgovoriti" na optužbe za "dvostruke standarde" kada je u pitanju izraelski rat u Gazi, prenosi Al Jazeera.

"Ponekad nas kritikuju jer smo daleko manje zabrinuti za Gazu nego za Ukrajinu, a ova kritika je duboko štetna za sve nas", rekao je Macron novinarima na samitu NATO-a u Washingtonu.

"Moramo pokazati da je to neosnovano. Ponavljam ovdje da je hitno potrebno postići primirje u Gazi, osloboditi taoce i provesti deeskalaciju koja je neophodna da bi se spriječilo širenje rata na Liban", poručio je on.

Inače, Španije je do sada nebrojano puta pružila podršku Gazi od početka rata.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.