12.7.2024. 7:56
0
Toplotni val će potrajati, a onda stiže olakšanje: Evo kada će padati kiša ali i temperature
Danas će u našoj zemlji biti sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne su u Bosni i istočnim područjima Hercegovine mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne će biti slab do umjeren jugozapadni, a u ostatku zemlje slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 19 do 25, na jugu i lokalno sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 39, na jugu do 41 °C.

Visoke temperature očekuju se i narednih dana, pa će najviša sutra iznositi čak 42 °C.

Narandžasto upozorenje FHMZ-a izdato zbog visoke dnevne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa na snazi je do 17. jula.

- Na podjednaku vrućinu, lokalno čak i izraženiju, valja nam se prilagoditi u narednih sedam do deset dana, do kada će u Bosnu i Hercegovinu i dalje pristizati topao zrak sa sjevera Afrike. U danima vikenda, u poslijepodnevnim satima, postojaće uslovi i za kraći lokalni pljusak u centralnim i istočnim područjima. Obilje sunca i uglavnom slab vjetar pogodovaće za ljetne aktivnosti, ali imajte na umu stalna upozorenja na vrućinu koja može biti opasna za zdravlje, i da je indeks UV zračenja vrlo visok. Uslovi za tropske noći postojaće na čitavom prostoru zemlje, saopćili su iz FHMZ-a.

Otkrivaju i kada će nam stići zahlađenje.

- U periodu od 22. do 25 jula izgledan je prelezak jedne fronte preko naše zemlje, koja bi uslovila osjetniji pad temperature zraka, ali i izvjesnu količinu padavina. 

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 13°C i 18°C, u Hercegovini do 20°C. Najviša dnevna temperatura od 22°C do 27°C, jugu zemlje do 30°C, naveli su iz FHMZ-a.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.