14.8.2024. 20:02
0
Hamas ne ide na pregovore o miru u Gazi, Izrael najavio izgradnju novih nelegalnih naselja na Zapadnoj obali
Dok se region Bliskog istoka priprema za najavljenu odmazdu zvaničnog Teherana protiv Izraela, zbog prošlomjesečnog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji, Iran provodi vojnu vježbu na sjeveru zemlje, prenijela je novinska agencija Mer.

Tel Aviv poručuje da je spreman da djeluje u slučaju napada. Istovremeno se intenziviraju napori za dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze uoči nastavka formalnih pregovora ove nedjelje. Dešavanja pratite na CdM-u.

Izrael najavio izgradnju novih nelegalnih naselja na Zapadnoj obali

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich najavio je da će ova država nastaviti s planiranom izgradnjom naselja na Zapadnoj obali, odnosno u dijelu teritorija koje Izrael okupira.
Smotrich je dio vlasti u Izraelu koja pripada ekstremno desničarskoj struji, a to pokazuje i ova odluka koja se protivi međunarodnom pravu.

“Nijedna odluka protiv Izraela neće zaustaviti razvoj naselja. Nastavićemo se boriti protiv opasne ideje palestinske države. Ovo je misija mog života“, rekao je Smotrich.

Većina država članica Ujedinjenih nacija smatra da su naselja izgrađena na Zapadnoj obali i drugim teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine nezakonita prema međunarodnom pravu.

Abas: Rusija pošten posrednik, treba učestvovati u mirovnim pregovorima

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abas okrivio je SAD za pokušaj izbacivanja Rusije iz bliskoistočnih mirovnih pregovora poručivši da bi Moskva trebalo da učestvoje u takvim pregovorima.

Govoreći za rusku državnu novinsku agenciju TASS tokom posjeta Moskvi, Abas je rekao da je Rusija “uvijek tražila i traži načine za mirno rješavanje problema”.

“Amerika je uvijek željela isključiti Rusiju iz ovog procesa”, dodao je Abas. “Ni pod kojim uslovima ne prihvatamo isključenje Rusije iz bilo kojeg formata za bliskoistočno rješenje jer ona ima istinski pošten stav po pitanju Bliskog istoka, utemeljen na međunarodnom pravu.”

Hamas ne ide na pregovore o miru u Gazi

Palestinska grupa Hamas saopštila je da neće učestvovati u novoj rundi pregovora o miru u Gazi, zakazanoj za sjutra u Kataru.

Rojters prenosi da to smanjuje nade za prekid vatre koji bi, prema iranskim izvorima, mogao da spriječi napad Irana na Izrael.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da očekuju da će indirektni razgovori biti održani kako je planirano, sjutra u katarskoj prijestonici Dohi, kao i da je sporazum o prekidu vatre još moguć.

Međutim, Aksios /Axios/ je izvijestio da je američki državni sekretar Entoni Blinken odložio putovanje na Bliski istok, koje je trebalo da počne u utorak.

Tri visoka iranska zvaničnika poručila su da bi samo dogovor o prekidu vatre u Gazi spriječio Iran da se direktno osveti Izraelu zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Izraelska vlada saopštila je da će poslati delegaciju na pregovore u četrtak, ali Hamas, palestinska militantna grupa koja kontroliše Gazu, zatražila je izvodljiv plan za sprovođenje predloga koji je već prihvatila, umjesto novih pregovora.

Visoki zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, kazao je Rojtersu da je Hamas posvećen predlogu koji mu je predstavljen 2. jula, a koji se zasniva na rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i govoru američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

On je poručio da je pokret spreman odmah da započne razgovore o mehanizmu za implementaciju tog predloga.

“Odlazak na nove pregovore omogućava okupatoru da nametne nove uslove i koristi lavirint pregovora da bi još više sprovodio masakr”, rekao je zvaničnik Hamasa.

Desetero ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu na jug Libana

Libansko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je 10 osoba ranjeno, od kojih su tri zadobile teške povrede, u izraelskom vazdušnom napadu na grad Al-Abbassieh u okrugu Tire na jugu Libana.

Nacionalna informativna agencija izvještava da su ranjeni prebačeni u više bolnica u tom području.

Izraelska vojska tvrdi da nema žrtava nakon raketnih napada Hezbolaha

Izraelska vojska je potvrdila da su rakete ušle iz Libana, ali kaže da su pale na otvorena područja i da nije bilo žrtava.

Takođe su objavili snimke iz vazduha kako bi pokazali da su izveli još jedan vazdušni napad na “vojnu strukturu” koju koristi Hezbolah u području Aita al-Shaab u južnom Libanu.

Hezbolah je danas preuzeo odgovornost za pet napada na izraelske položaje, uključujući višestruke raketne napade. Rečeno je da je gađao izraelsku vojnu lokaciju u okupiranim brdima Kfarchouba, kasarnu na okupiranom Shebaa Farmsu i naselje Shtula među ostalima.

Aktivisti: Izrael je u Gazi ubio 2.100 beba mlađih od dvije godine

Organizacija Euro-Mediterranean Human Rights Monitor izvještava da su od gotovo 17.000 palestinske djece koju je Izrael ubio u Pojasu Gaze od 7. oktobra, gotovo 2.100 bile bebe mlađe od dvije godine.

“Broj palestinske djece – bilo dojenčadi ili djece uopšteno– koju je ubila izraelska vojska je zastrašujući, a stopa njihova ubijanja je bez presedana u istoriji modernih ratova”, kaže organizacija sa sjedištem u Ženevi.

“To takođe predstavlja opasan trend koji se temelji na dehumanizaciji Palestinaca u Pojasu Gaze. Izraelska vojska gađa Palestince i njihovu djecu svakodnevno, metodično i naširoko na najgnusnije i najbrutalnije moguće načine, i gotovo bez pauze 10 uzastopnih mjeseci.”

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.