21.10.2024. 18:38
0
Rusi burno reagirali na Trumpove "prijetnje"
Ruske vlasti našle su zabavan način svađanja s republikanskim kandidatom za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država

Zastupnik Državne dume sa Krima, dijela Ukrajine koji je pod ruskom okupacijom već 10 godina, član Komiteta za sigurnost Parlamenta Ruske Federacije, Mihail Šeremet nazvao je riječi američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o prijetnji udarom na centar Moskve "američkom nacionalnom zabavom" povezane sa željom da se pojavi kao "tvrd kauboj" u očima biračkog tijela.

Kako prenosi The Wall Street Journal (WSJ), američki predsjednički kandidat Donald Trump rekao je da je zaprijetio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će "udariti u centar Moskve ako Ukrajina bude napadnuta". 

Sekretar za štampu ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, komentirajući ovu izjavu, rekao je da Kremlj radije ne objavljuje sadržaj razgovora na najvišem nivou. Prema njegovim riječima, sada u Sjedinjenim Američkim Državama ima mnogo žestokih i emotivnih izjava u sklopu završne faze predizborne kampanje.

"Prijetnje Rusiji u Sjedinjenim Državama već su dostigle nivo američke nacionalne zabave. Svaki od predsjednika ili kandidata nastoji se pojaviti kao najtvrđi kauboj u očima birača, prijeteći Rusiji prstom i zveckajući oružjem, svako od njih shvata da će svaka agresija njihovim djelovanjem na Rusiju dovesti do uzvratnih katastrofalnih posljedica za Sjedinjene Države", rekao je Šeremet za RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, Rusija je zemlja koja voli mir, ali nikada neće dozvoliti prijetnje svojoj nacionalnoj sigurnosti i neće ostaviti nekažnjenim bilo kakve pokušaje agresije i podrivanja njenog suvereniteta.

Ranije već reagirao je i potpredsjednik Komiteta za nacionalnu sigurnost i bivši premijer Rusije Dimitrij Medvedev. 

Stava je da bivši američki predsjednik i kandidat na predstojećim izborima  nije mogao zaprijetiti udarom na Moskvu u pregovorima, jer se u dijalogu i odnosima sa Putinom obično ponaša "kao svila". 

Medvedev je također dodao da bi u ovom slučaju jedini odgovor na ovo mogao biti uzvratni udar na Vašington.

"Trump je bio zanesen. Da li je zapravo govorio o nanošenju 'udara na prokletu Moskvu'? Naravno da nije. Obično je kao svila u pregovorima. A na takve riječi postoji samo jedan odgovor: vaš prokleti Vašington će također biti pogođen. Obično su naši odnosi s njim prilično topli", napisao je Medvedev na engleskom jeziku na društvenoj mreži X, dodajući emotikon koji se smije na kraju poruke.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.