21.10.2024. 16:57
0
Nova anketa pokazala da su Harris i Trump izjednačeni u ključnim saveznim državama
Potpredsjednica Kamala Harris i bivši predsjednik Donald Trump i dalje su u tijesnoj utrci u sedam odlučujućih saveznih država, dok je do predsjedničkih izbora u SAD-u novembru samo dvije sedmice, pokazala je danas anketa Washington Posta i Univerziteta Schar School.

Kamala Harris vodi u Georgiji sa 51 prema 47, a republikanski je kandidat u Arizoni neznatno u prednosti sa 49 prema 46, dok su oba rezultata unutar granice pogreške od plus ili minus 4.5 postotnih bodova.

Harris, koja je postala kandidatkinja stranke nakon što je sadašnji američki predsjednik Joe Biden odstupio tokom ljeta, također ima prednost u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, trima državama u kojima će kasnije voditi kampanju, zajedno s bivšom republikanskom zastupnicom Liz Cheney.

Trump vodi u Sjevernoj Karolini, a izjednačen je s Harris u Nevadi 48 prema 48, prema odgovorima 5016 glasača ispitanim od 30. septembra do 15. oktobra. Bivši predsjednik održat će skup u Sjevernoj Karolini kasnije u ponedjeljak nakon uvida u nedavne štete nakon uragana Helene.

Trump (78) se za Bijelu kuću kandidira treći uzastopni put nakon što je 2020. izgubio od Joea Bidena.

Harris (60) je bivša lokalna tužiteljica, glavna državna advokatica i američka senatorica koja nastoji ponovno izgraditi raznoliko izborno tijelo mladih glasača, žena i nebijelaca, kao i pridobiti neke od republikanskih glasača razočaranih Trumpom.

Rezultati elektorskog glasanja po državama odredit će pobjednika utrke u novembu. Sedam država u kojima se vode najveće bitke vjerojatno će biti odlučujuće.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.