15.7.2024. 17:46
0
Zbog preuranjene izborne kampanje danas kažnjeni RSS, SBiH i SDA
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici kaznila Republičku stranku Sprske (RSS), Stranku za BiH i Stranku demokratske akcije (SDA) zbog preuranjene izborne kampanje.

Stranka RSS je kažnjena sa 5.000 KM, SDA kroz dvoje odluke sa po 3.500 KM, dok je Stranka za BiH kažnjena s 3.000 KM.

Za RSS, koju je prijavio Transparency international BiH, utvrđeno je da je na svom Facebook profilu imala objave koje su bile i sponzorisane, te da je vodila preuranjenu kampanju i plaćeno javno oglašavanje. Naloženo im je da uklone sporni materijal.

Protiv SDA su stigle dvije prijave mailom, jedna koja se odnosi na SDA Zenica i druga koja se odnosi na SDA Tuzla.

U slučaju SDA Zenica utvrđeno je da je pristalica stranke Spahija Kozlić, inače kandidat za gradonačelnika, putem svog Facebooka vršio pfreuranjenu kampanju. On je podijelio tekst sa portala Zenica blog i tako, kako je rečeno na sjednici CIK-a, promovirao stranku.

- Objave su izvršene. Ne bi bilo sporno to što su to što su objavljena imena kandidata, ali uz imena kandidata, liste SDA Zenica za Gradsko vijeće, objavljene su slike kandidata s logom političke stranke – kazano je na sjednici CIK-a.

U drugom slučaju u kojem je kažnjena ova stranka radilo se o objavi spotova na Facebook stranici SDA Tuzla.

- U njima se nedvosmisleno šalju političke poruke, promoviše ova stranka – rečeno je na sjednici CIK-a, koji je naložop SDA Tuzla i Asocijaciji mladih SDA Tuzla da ulone objave.

Protiv Stranke za BiH također je mailom stigla prijava da je ova stranka na svojoj web stranici objavila "ko je načelnik Općine Čelić i istovremeno objavila tekst o njemu". Radilo se o Admiru Hrustanoviću, koji je i kandidat za novi mandat. CIK je utvrdio da tekst koji je objavljen afirmativno govori o njemu i da se njime šalju političke poruke.

S druge strane, CIK je odbio prijave protiv Dragana Čovića i HDZ-a u slučaju njegovog prisustva otvaranju glavnog logističkog centra Hrvatske pošte Mostar, te protiv Draška Stanivukovića i PDP-a.

- U prijavi HRS-a protiv Čovića, odnosno HDZ-a, navedeno je da je Čović iskoristivši poziciju i utjecaj gostovao na otvaranju objekta javnog preduzeća. U postupku je utvrđeno da nije pozvan na skup u svojstvu predsjednika HDZ-a nego ispred HNS-a i da je na taj način prisustvovao i održao govor. Nije bilo političkih poruka, postera, manifestacije političke pripadnosti i nismo mogli utvrdili bilo čiju zloupotrebu resursa – navedeno je na sjednici CIK-a.

Protiv PDP-a i Stanivukovića prijavu je, za zloupotrebu djece u predizborne svrhe, podnio SNSD jer je gradonačelnik Banje Luke bio domaćin djeci s Kosova i jednom od njih je poklonio trotinet.

- Nije se mogla utvrditi odgovornost Draška Stanivukovića. On je kao gradonačelnik ugostio djecu, imao human gest, ali bez političkih poruka, bez oznake političke stranke – naveli su iz CIK-a.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.