15.7.2024. 20:55
1
Aleksandar Goganović, mimo Zukana Heleza, najavio saglasnost Ministarstva za ulazak helikoptera Srbije
FOTO: BanjalukaNET
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović izjavio je da u njegov kabinet danas nije stigao dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa izdavanjem dozvole za prelet helikoptera Republike Srbije koji bi bio angažovan na gašenju požara na području Gacka, zajedno sa helikopterom Helikopterskog servisa entiteta Republika Srpska.

“Izdao sam naređenje šefu Kabineta da odmah provjeri medijske naslove da je dopis stigao u Ministarstvo odbrane i ukoliko je akt u međuvremenu stigao, u skladu sa procedurama i zakonskim propisima, odmah sutra ću potpisati saglasnost, nakon što mi akt dostave nadležne službe”, izjavio je Goganović povodom objave državnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića na društvenim mrežama da su iz MVP-a proslijedili dopis Ministarstvu komunikacija i transporta koje izdaje dozvolu za ulazak helikoptera Srbije, uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane.

Goganović kaže da Član 4. Pravilinika o odobravanju letova jasno definiše da letenje državnih vazduhoplova u vazdušnom prostoru BiH odobrava Ministarstvo vanjskih poslova, a na osnovu zatražene saglasnosti Ministarstva odbrane i odobrenja Ministarstva komunikacija i transporta.

“U ovakvim situacijama ne smije biti mjesta politici, moramo zaštiti ljudske živote i imovinu”, rekao je Goganović, dodajući da je upoznat o činjenici da je urgencija u vezi sa ovim pitanjem MVP-u dostavljena i iz Kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

“Važno je da budemo odgovorni i da postupimo kao Sjeverna Makedonija, gdje su pri gašenju požara u pomoć pritekle helikopterske jedinice Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske i niko nije pravio problem”, naglasio je Goganović.

Podsjećamo, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez kazao je za N1 da su dva helikoptera Oružanih snaga BiH spremna da pomognu u gašenju požara u Gackom, ali je potrebno da se zatraži pomoć prije toga.

On je, također, potvrdio kako je Cvijanović uputila zahtjev Ministarstvu odbrane BiH i Ministarstvu prometa i komunikacije da se odobri prelet helikoptera Republike Srbije za gašenje požara u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.