21.8.2024. 14:19
0
Počinju radovi na izgradnji biciklističke staze Sarajevo - Pale
Na platou ispred Kozije ćuprije simbolično je ozvaničen početak projekta izgradnje biciklističke staze Sarajevo - Pale.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo, te općinama Stari Grad, Istočni Stari Grad i Pale.

Sam projekt uključuje izgranju bicikističke staze u dužini 13 km. Na trasi je planirana izgradnja mostova i tunela. EU je za ovaj projekat izdvojila 2,3 milona eura.   

Ruta biciklističke staze Sarajevo - Pale počinje od sarajevske Vijećnice, prolazi kroz pješačku zonu Dariva, te se povezuje sa trasom uskotračne željeznice u blizini lokacije pod nazivom "Vrelo života".

Krajnja tačka trase je u blizini stare željezničke stanice Pale, odnosno na raskrsnici lokalnog puta koji prolazi uskotračnom prugom i regionalnim putem koji vodi ka centru Pala i Jahorini.

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler kazao je da je staza namijenjena za bicikliste i pješake.

- Na ovome smo radili četiri godine. Sam projekat je koplekasan, a u njega su uključena  dva entiteta, četiri općine i dva javna prteduzeća, a trebalo nam je nekih 12-15 dozvola.  Na samom početku mog mandata sam čuo sa za ovo mjesto i shvatio da jednostavno moramo obnoviti ovu stazu, vratiti ovaj istinski biser svim Sarajlijama i onima koji posjećuju ovaj grad. Sama biciklistička staze bit će dodatna dopuna turističkim sadržajima, a i građanima Sarajeva. Kada bude završena, bit će jedno od nejvjerovatnih i najugodnijih predjela – kazao je Sattler.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić naglasila je da je ovo poseban dan za Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra je da će ovaj projekat u mnogome doprinijeti širenju turističke ponude Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Završetak projekta izgradnje biciklističke staze planiran je za august iduće godine. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.