21.8.2024. 14:30
0
Pokrenuta inicijativa za smjenu Dragana Miokovića: Optužuju ga za nepotizam, bahatost u medijima, nestručnost u vođenju sjednica Parlamenta FBiH...
Zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Mirza Čelik uputio je inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Dragana Miokovića iz Naše stranke.

U podnesku ga je optužio i za nepotizam. 

Vijest je prvi objavio portal Istraga.ba

Čelik u inicijativi navodi šest razloga za smjenu Miokovića. 

Optužio ga je za mešetarenja prilikom izbora Marina Vukoje (HDZ BiH) za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine "čime je kompromitovao integritet institucije i zloupotrijebio povjerenje građana". 

Također, zamjerio je aktuelnom predsjedavajućem Zastupničkog doma da je ispunjava obaveze iz svog posla jer "je više puta propustio dostaviti zahtjeve kolega zastupnika, uključujući i ključni zakon o južnoj interkonekciji", "čime je blokirao važan zakonodavni proces". 



Čelik je Miokoviću zamjerio i "neadekvatno i bahato ponašanje u medijima", kao i "nestručnost u vođenju sjednica Parlamenta".

"Tokom njegovog mandata, svjedočili smo čestim kršenjima poslovnika, neefikasnom vođenju sjednica, to nemogućnosti da osigura efikasan rad Parlamenta, što je negativno utjecalo na funkcioniranje ove važne institucije". 



Čelik je dalje Miokoviću spočitnuo da nije posvećen "ključnim prioritetima Federacije".

Jednu od najtežih optužbi ostavio je za kraj svoje inicijative - "nepotizam i sukob interesa".

"Postoje opravdane sumnje da je gospodin Mioković, u više navrata, koristio svoj uticaj za lične interese i interese bliskih saradnika, čime je dodatno narušio povjerenje građana u rad Parlamenta", napisao je zastupnik DF-a.

Nije naveo konkretne primjere kako bi potkrijepio i ovu optužbu.

"Zbog svih navedenih razloga, smatram da gospodin Dragan Mioković više ne ispunjava uvjete za obavljanje funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te molim da se hitno pokrene procedura za njegovu smjenu", zaključiko je Čelik.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.