30.7.2024. 9:25
0
Majke Srebrenice odgovorile Dačiću: Srbija je štitila i dalje štiti osuđene ratne zločinace, zašto ih ne izručite BiH?
FOTO: n1
Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe", odgovorili su na neosnovane insinuacije ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića o navodnim "ešalonima mudžahedina" u BiH.
Majke enklave Srebrenice i Žepe su ove tvrdnje odbacile kao neosnovane, te Dačića upitale šta je sa izručivanjem ratnih zločinaca koje Srbija štiti već godinama.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Ne ulazeći u vaš politički sukob, ali imajući u vidu da govorite potpune izmišljotine sa ciljem širenja straha među pripadnicima srpskog naroda u BiH o tobožnjim ešalonima mudžahedina što je potpuna laž i dezinformacija. Ali ako slučajno postoji i jedan takav koji je osuđen ili pod optužnicom molimo vas da navedete ime i državu koja ga potražuje.

Sa druge strane, vi odnosno Srbija je štitila i dalje štiti brigade optuženih i osuđenih ratnih zločinaca. Zašto ne izručite, presuđenog ratnog zločinca, Novaka Đukića Bosni i Hercegovini? Zašto krijete, optuženog za ratne zločine, Milomira Savčića?

Da Vam do sutra nabrajamo sve one koji su presuđeni ili je podignuta optužnica, a uživaju vašu zaštitu. U presudi MSP jasno piše da je Srbija odgovorna jer nije spriječila genocid, takođe piše, u istoj presudi, da Srbija i dalje štiti i krije optužene za ratne zločine pred MKSJ i nije pokazala spremnost na saradnju.

Vi, gospodine Dačiću, kao nasljednik politike čije temelje je gradio Slobodan Milošević, a čije zločine u djelo su provodili presuđeni ratni zločinci Jovica Stanišić i Frenki Simatović, nemate pravo bilo kome držati lekciju o ljudskim pravima ili tobože zaštiti ratnih zločinaca. U najboljoj namjeri, da se upoznate sa naslijeđem Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, dostavićemo Vam knjigu: „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hecegovini“", navodi se u saopćenju.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.