21.8.2024. 9:34
2
Ratni zločinac Radovan Karadžić tužio Vladu Velike Britanije, traži 50.000 funti
Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić tužio je Vladu Velike Britanije, gdje trenutno boravi na doživotnoj zatvorskoj kazni, za nečovječno postupanje jer mu nije dozvoljeno da laptop drži u ćeliji.

Radovan Karadžić (79), koji se nalazi u zatvoru Albany na britanskom ostrvu Wight, traži 50.000 funti zbog, kako prenosi Daily Mail, kršenja ljudskih prava, a takođe tvrdi da mu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku, prenosi N1.

On se prošle sedmice pojavio na sudu putem video veze kako bi tužio državnog sekretara za pravosuđe Shabanu Mahmood.

Ako pobijedi, britanski porezni obveznici bi mu morali isplatiti novac, kao i platiti druge pravne troškove.

Ovo dolazi nakon što je njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević 2021. godine tvrdila da je držan u “nezdravim” i “necivilizovanim” uslovima nakon što je preseljen na britansko ostvro.

Ona je za agenciju SRNA rekla: ‘Što se tiče fizičkog stanja u kojem je on smješten, to je neprihvatljivo. Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u cijelom svijetu, jasno je u kakvom će stanju biti.’

Također je tvrdila da je premeštanje presuđenog ratnog zločinca u Britaniju učinjeno namjerno u inat njegovoj porodici.

Rekla je: ‘Moj otac je u vrlo neciviliziranoj situaciji, a što se njegove porodice tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske je namjerno napravljeno kako bi ga držao podalje, mimo pravila Rezolucije Ujedinjenih naroda koju je usvojilo Vijeće sigurnosti. Biće nam jako teško fizički, finansijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tokom pandemije, pa čak i nakon toga, da ikada odemo tamo i posjetimo ga.’

Daily Mail podsjeća da je Karadžić odgovoran za neke od najgorih zločina počinjenih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući masakr nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici.

Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu.

Zatvorenici kojima presudi ovaj sud Ujedinjenih nacija raspoređuju se između država članica.

Karadžić je avionom iz Holandije u Veliku Britaniju prebačen 2021. godine.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.