21.10.2024. 16:18
0
Čavalić: Vlada FBiH se planira zadužiti do 900 miliona KM u ovoj godini
Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas 23. sjednicu, a nakon toga i press konferenciju na kojoj se obratio predsjednik Admir Čavalić.

Čavalić je istakao kako su razmatrane 22 tačke, a najveći dio materijala se odnosi na sutrašnju sjednicu Federalnog parlamenta.

- Razmatrali smo prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini. Donijela se odluka, istina ne jednoglasno, da ide dalje u parlamentarnu proceduru. Ono što je možda posebno interesantno jeste pitanje zabrane rada pojedinih prodajnih objekata u FBiH, na jedan dan, nedjelju - kazao je Čavalić.

Dodao je da je po pitanju navedenog zbog nedostatka radne snage još prisutna nedoumica kakve će koristi imati radnici i mali trgovci.

Na sjednici su se raspravljala i tri zakona koja se tiču nedostatka radne snage, a to su: Zakon o unutrašnjoj trgovini koji pokušava da ograniči ponudu za radom za jedan dan, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o strancima u FBiH i Nacrt zakona koji se odnosi na posredovanje pri zapošljavanju.
- Opet su nam došla, u smislu kreditnog zaduženja, ova dva projekta "E-mobility" i pruga "Ilidža - Hrasnica" gdje se amandmanski još traži dodatno par miliona KM za ova dva projekta.

Pretpostavljalo se da će to biti skuplje shodno povećanju cijena građevinskih radova, inflacije i slično. Korisnik kredita je Vlada KS i traži dodatno finansijskih sredstava po osnovu ranije zakazanih ugovornih obaveza sa ERBD-om - istakao je Čavalić.

Spomenuo je i da je bilo riječ o Zakonu o društvenom poduzetništvu i Zakonu o javnom i privatnom partnerstvu.

- Dobili smo informaciju o zaduživanju. Okvirno Vlada FBiH se planira zadužiti do 900 miliona KM u ovoj godini. Nismo mogli dobiti podatke od Ministarstva finansija o procentualnom zaduživanju Vlade FBiH - zaključio je Čavalić.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.