19.7.2024. 14:09
0
Gay turisti prošli kroz užas u Splitu: Djeca ih gađala šljunkom i izvrijeđala, pridružili se i odrasli
FOTO: Screenshot
Grupa mladih britanskih turista odlučila je provesti svoj odmor u Splitu, posjećujući popularnu plažu Bačvice. Međutim, njihovo iskustvo daleko je od očekivanog uživanja. Ricky Liu, tiktoker i influenser iz Londona, podijelio je na društvenim mrežama svoje neugodno iskustvo koje je doživio zajedno sa svojim dečkom i grupom prijatelja, među kojima su neki bili gay, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ricky je opisao situaciju u kojoj su, dok su se kupali i fotografirali, djeca počela bacati pijesak i šljunak na njih. Iako su isprva mislili da je riječ o slučajnoj igri, ubrzo su shvatili da je napad namjeran. Ricky je prišao djeci i zamolio ih da prestanu, ali su se oni počeli izrugivati i vikati homofobne uvrede. Uprkos Rickyjevim molbama, napad se nastavio mokrim pijeskom.

Ricky je istaknuo kako se osjećao prestrašeno za svoju sigurnost, dok su djeca nastavljala s napadima, a odrasli koji su bili prisutni nisu reagovali. Situacija je kulminirala kada su se u napad uključili i odrasli, bacajući šljunak i cigarete na Rickyja i njegove prijatelje. Jedan muškarac je čak fizički napao Rickyjevog prijatelja Craiga, udarivši ga u lice i zabivši mu glavu u stablo.

Ricky je na društvenim mrežama podijelio video zapise incidenta, upozoravajući druge LGBTQ+ turiste da budu oprezni ako planiraju posjetiti Hrvatsku. Rekao je da nije ljutit, nego razočaran, te da se sada tokom cijelog odmora mora bojati za svoju sigurnost, piše Slobodna Dalmacija.

Incident je izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi domaći i strani korisnici osudili su napad, izražavajući žaljenje i solidarnost s Rickyjem i njegovim prijateljima. Komentari su uključivali izvinjenja od strane Hrvata, kao i kritike na račun nekulture i netolerancije pojedinaca.

Jedan od korisnika je napisao: "Ja sam iz Hrvatske, tako se ponašaju mladi momci koje u Splitu zovemo gaseri." Drugi su dodali: "Tako mi je žao što ti se ovo dogodilo" i "Većina Hrvata nije takva, to su nekulturne, neobrazovane budale i seljačine kojih ima svugdje."

Split
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.