8.8.2024. 20:40
0
Stano: EU ne isključuje povećanje sankcija Kosovu
Glasnogovornik EU Peter Stano ne isključuje mogućnost povećanja sankcija Kosovu, s obzirom na, kako kaže, jednostrane akcije koje je preuzela Kosovska vlada.

Tvrdi da se situacija nije promijenila od juna prošle godine kada su iste i uvedene, te da je Priština preuzela korake koje vode sve više i više ka eskalaciji. Pozvao je ponovo kosovsku vladu da sasluša svoje zapadne partnere, kako bi ih “spriječili da razmišljaju o mjerama koje će razmotriti ako se situacija ne promjeni“.

Na redovnom brifingu za medije, glasnogovornik EU Peter Stano upitan je o najnovijim događajima na Kosovu, odnosno potezima koje su preuzele prištinske vlasti – uhićenje petorice Srba u Pasjanu za ratne zločine, zatvaranja filijala Pošte Srbije na sjeveru, ali i sve više najava iz Prištine da će most na Ibru, poslije 25 godina, biti otvoren za promet, usprkos pozivima međunarodne zajednice da se to ne čini.

Stano potvrđuje da su mjere uvedene Kosovu i dalje na snazi. Objašnjava da zemlje članice još uvijek nisu odlučile kako će da postupe na osnovu izvješća Josepa Borrelija, koji je podnijet prije par tjedana, javlja Kossev.info

Kaže da to nije čudno.

Podsjeća da su mjere uvedene u junu prošle godine, „jer je bilo mnogo toga što se događalo, a vodilo je ka eskalaciji“. Danas, smatra – nije bolje.

“Umjesto koraka koji vode ka deeskalaciji, ovi ljudi poduzimaju sve više jednostranih koraka i akcija koji vode ka eskalaciji“, kaže Stano.

U pitanju su kaže, “progresivne mjere“.

“Mogu da se pojačaju ili mogu da se smanje – zavisno od razvoja situacije“, kazao je Stano.

Ponavlja stav EU o zatvaranju filijala Pošte Srbije na Sjeveru, ali i sve mogućem otvaranju mosta na Ibru:

“Mi smo jasno stavili do znanja naš stav partnerima na Kosovu, na mnogo načina, i kroz mnogo partnera. Nije samo Europska unija, u osnovi svi međunarodni partneri Kosova govore administraciji u Prištini da se ne uključuju u seriju kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordiniranih koraka. Nadamo se da će konačno čuti poruku i spriječiti nas da razmišljamo o tome koje mjere ćemo razmotriti ako se situacija ne promjeni“.

Inače, u današnjem obraćanju Stano nije pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, što inače, redovno radi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.