15.7.2024. 18:02
0
Ukrajinski predsjednik planira novi mirovni skup
FOTO: X
Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao je da namjerava imati sve elemente mirovnog sporazuma spremne do novembra bi Kijev tada mogao održati drugi međunarodni mirovni skup, prenosi Hina.

Prvi skup održan je prošlog mjeseca u Švicarskoj, a na njemu su učestvovali predstavnici 92 država, ali ne i Rusi, prenosi Reuters.

Kijev je najavio da bi na iduću konferenciju mogao pozvati i predstavnike Rusije.

„Postavio sam cilj da u novembru imamo u potpunosti spreman plan”, rekao je ukrajinski čelnik na konferenciji za medije.

Zelenski je to rekao nakon što se vratio u Kijev iz Washingtona gdje je učestvovao na skupu NATO-a, više od 28 mjeseci nakon ruske invazije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova prošle je sedmice rekao da Moskva neće učestvovati na drugom skupu, iako Kremlj nije pritom bio kategoričan i naveo je da još nema jasne naznake vezano uz ideju o njegovom održavanju.

Ukrajina je najavila da će se na drugom skupu raspravljati o planu koji će razraditi deseci država podijeljeni u radne grupe.

Zelenski je rekao i da će Ukrajina ovog ljeta dobiti dio borbenih aviona F-16, a ostatak do kraja godine, ali da ne može precizirati koliko će ih tačno biti.

„Neće ih biti dovoljno. Oni će nas svakako osnažiti, ali hoće li ih biti dovoljno da se borimo na istom nivou kao ruske zračne snage? Mislim da neće. Čekamo veći broj”, rekao je novinarima.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.