5.8.2024. 12:58
0
Tržišta dionica u ozbiljnom padu zbog straha od mogućeg ulaska SAD u recesiju
Tržišta dionica širom svijeta su u ponedjeljak pala, a obveznice ojačale jer su strahovanja da bi Sjedinjene Države mogle krenuti u recesiju natjerala ulagače da pobjegnu od rizične imovine.

Glavni japanski indeks berze Nikkei pao je nevjerovatnih 12 posto i dosegao najniže vrijednosti u devet mjeseci, bilježeći najveći jednodnevni pad postotka od oktobra 1987. godine, javlja Reuters.

Regionalni indeks STOXX 600 pao je tri posto, a dionice banaka skliznule su nešto više od 4,5 posto. Fjučersi dionica u SAD-u bili su dosta niži, što je znak da su dionice Wall Streeta spremne za novu rasprodaju.

Pored japanske berze i druge azijske berze bilježe danas velike gubitke pošto loši podaci o zapošljvanju u SAD podstiču strahovanja o recesiji i koče svjetska finansijska tržišta.

Jen je u međuvremenu porastao na najviši nivo u odnosu na dolar od januara ove godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.