21.8.2024. 17:10
0
Ukrajinski parlament glasao za pristupanje ICC-u
Nakon godina odugovlačenja i uprkos protivljenju vojske, ukrajinski parlament izglasao je u srijedu pristupanje Ukrajine Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u nadi da će moći kazniti Rusiju za ratne zločine počinjene u Ukrajini, rekli su ukrajinski zastupnici.

To je pitanje u Ukrajini jako osjetljivo jer mnogi strahuju da i ukrajinske oružane snage koje se bore protiv ruske vojske ne postanu meta ICC-a, čija je zadaća progon počinitelja genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i agresije, piše AFP a prenosi Hina.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba izrazio je zadovoljstvo tom “historijskom odlukom”.

“Bilo je to dugo putovanje puno izazova, mitova i strahova. Ništa od toga nije bilo istina. I danas smo to napokon ostvarili”, objavio je na X-u.

Za ratifikaciju Rimskog statuta, osnivačkog ugovora ICC-a, i da Ukrajina postane 125. članica te institucije glasao je 281 zastupnik, a bilo je potrebno najmanje 226.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.