6.7.2024. 22:05
0
Ambasada Srbije u BiH o Helezovoj izjavi: Prijetnje ratom i protjerivanjem srpskog naroda
Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini je reagovala povodom izjava ministra odbrane BiH Zukana Heleza, izrazivši zabrinutost i nazvavši to "flagrantnim prijetnjama ratom".

Helez je prije nekoliko dana objavio snimak drona, čiju proizvodnju već neko vrijeme najavljuje. Uz snimak je napisao: "Najbolji penicilin za razdruživanje".

Ovu izjavu su u Ambasadi Srbije ocijenili zabrinjavajućom.

- Ambasada Republike Srbije u BiH izražava svoju duboku zabrinutost povodom izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava. Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveli su.

Osvrnuli su se i na njegovu izjavu da Aleksandar Vučić više nikada neće snajperom pucati na Sarajevo.

- Upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu prijetnju miru, navedeno je u saopćenju Ambasade.

Dodaju i da "Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje potpuno posvećena očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu s najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.