6.7.2024. 16:23
0
NES BiH traži da Vijeće ministara BiH proglasi 11. juli danom žalosti u BiH
Narodni evropski savez BiH (NES) danas je zvaničnim saopštenjem zatražio od Vijeća ministara da 11. juli proglasi danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja tekuće godine (u daljnjem tekstu: Rezolucija).

Tačkom 1. Rezolucije odlučeno je da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine.

Podsjećamo sve institucije i organe u Bosni i Hercegovini da su dužni, u skladu sa svojim nadležnostima, osigurati provođenje svih odredbi usvojene Rezolucije, te primjereno i dostojanstveno obilježavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine na području cijele Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi tražimo da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasi 11. juli danom žalosti u Bosni i Hercegovini, radi obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, te prilagođavanja programskih sadržaja medija, kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir tačku 2. Rezolucije pozivamo sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se genocid u Srebrenici kao historijski događaj, a radi očuvanja svih utvrđenih činjenica, uključi u obrazovne sisteme, kao i razvijanjem odgovorajućih programa, a sve u svrhu sjećanja i u cilju sprječavanja, poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti.

Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da putem Stalne misije Bosne i Hercegovine u suradnji s Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija pokrenu aktivnosti radi uspostave programa informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, a posebno u svjetlu obilježavanja 30. godišnjice sljedeće godine, kako bi sve države članice bile pravovremeno i adekvatno upoznate sa sadržajem Rezolucije i skrenula pažnja na njeno poštivanje.

Kako je tačkom 7. Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala sve države članice da obilježavaju 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, smatramo da bosanskohercegovačko društvo u cjelini treba prihvatiti ovaj poziv u znak sjećanja i počast svim žrtvama genocida, te svake godine na dostojanstven način obilježiti prigodnim programom, edukacijama i aktivnostima radi podizanja svijesti javnosti na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine", navode iz NES-a.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.