12.7.2024. 19:06
0
Kremlj prijeti: Ovo je objava rata Rusiji, postavit ćemo projektile u Nikaragvi, Venezueli, Kubi, blizu Amerike!
Sigurnosna situacija u Evropi se sve više intenzivira. Napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja traje već dvije i pol godine, izazivaju sve veću zabrinutost. Tako je tokom summita NATO-a u Washingtonu objavljeno da će SAD od 2026. godine na teritoriju Njemačke rasporediti svoje dalekometne rakete SM-66 i Tomahawk te hipersonične rakete koje su još u razradi.

Zazvonilo na uzbunu

U Moskvi je zazvonilo na uzbunu. Taj potez Rusi nazivaju praktičkom "objavom rata Rusiji" i "povratkom u Hladni rat" te kažu da je to "izravna ugroza za sigurnost Rusije". Odmah su poručili da će se Rusija dogovoriti sa svojim saveznicima Kubom, Sjevernom Korejom, Venezuelom i Nikaragvom da ona svoje slične projektile rasporedi u tim zemljama, poručio je zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne poslove ruskog Vijeća Federacije Vladimir Džabarov za prorežimsku televizijsku postaju Rossija 24.

On podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će "Rusija adekvatno odgovoriti" te da će pojačati i ubrzati proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa. "Neki čelnici u Americi griješe ako vjeruju da takve odluke mogu donositi nekažnjeno. Naše ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će biti i vojnog odgovora na tu odluku te da ćemo i mi postaviti odgovarajuće rakete", rekao je Džabarov.

"Evropski gradovi na ciljniku"

Moskovski Komersant pak navodi da je odluka SAD-a "izazvana time" što na Zapadu smatraju da će Rusija postaviti svoje balističke rakete i projektile raznih dometa na svojim zapadnim granicama, prema zemljama NATO-a i EU, odakle bi "lako mogle pogoditi lansere američkih projektila" u Njemačkoj, a neki ruski prokremaljski vojni blogeri navode da Rusija ionako već na ciljniku svojih balističkih raketa ima mnoge glavne gradove po Europi. I ne samo da Rusija rakete može postaviti na svojim zapadnim granicama i u zemljama saveznicama, navodi Džabarov, "nego ih možemo instalirati u sibirskoj pokrajini Čukotki (podsjetimo, ona se nalazi preko puta Aljaske, na manje od sto kilometara, dijeli ih samo Beringov prolaz), a možemo ih postaviti i na poluotok Kamčatku. Odande hipersonične rakete vrlo brzo mogu doprijeti do američkog teritorija i tada će Amerikanci osjetiti stvarnu prijetnju", citira riječi Džabarova prorežimska agencija TASS.

Ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev, prenosi moskovski list RBK, "pozvao je Berlin da dobro razmisli" prije nego što pristane na taj dogovor. Osim toga, iz Moskve prijete Berlinu "da povijest ničemu nije naučila Nijemce" koji su sada "ponovo izloženi napadu Rusije". "Ovo će biti osvetnički udar, naravno, i opet će oni biti odgovorni za ono što Amerikanci rade", rekao je Džabarov naglašavajući da Sjedinjene Države guraju svijet "u još jednu užasnu utrku u naoružanju". No ovdje treba podsjetiti da su neki visoki dužnosnici Putinova režima već ranije zaprijetili da su transporti s naoružanjem za Ukrajinu "legitimni ciljevi" i na području drugih država, pa i članica NATO-a.

Isto tako, Rusija je svoje nuklearne potencijale i oružje koje može nositi nuklearno punjenje već instalirala u Bjelorusiji, čime ju je učinila "nuklearnom državom". Nedavno se šef generalštaba bjeloruske vojske general Pavel Muravejko pohvalio da su "bjeloruski vojnici obučeni za korištenje tog naoružanja" te da će ga bez razmišljanja uporabiti bude li "bjeloruska sigurnost ugrožena". Raketni sustavi koji mogu imati i "nuklearno punjenje" već su razmješteni na bjelorusko-ukrajinskoj granici, a zrakoplovi bjeloruske vojske mogu ispaljivati nuklearne rakete.

Novi projektili

Osim toga, Džabarov napominje da je "ruski predsjednik već dao zapovijed da se razrade i naprave novi, suvremeniji projektili". "Posao je u punom jeku. Dugo smo to pripremali", rekao je Džabarov. Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov pak kaže da američki planovi za raspoređivanje novog oružja na njemačkom teritoriju od 2026. povećavaju vjerojatnost utrke u naoružanju i mogu dovesti do nekontrolirane eskalacije u Europi. I Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je u emisiji "Moskva, Kremlj, Putin". koju vodi jedan od vodećih ruskih medijskih ratnohuškačkih propagandista Pavel Zarubin, rekao da NATO sve ovo radi da se porazi Rusija.

"Sve ovo rade da doživimo strateški poraz na bojnom polju, ali to nije razlog za pesimizam, naprotiv, to je razlog da se još više ujedinimo, iskoristimo sve potencijale koje imamo, te ispunimo sve ciljeve koje smo si postavili pred specijalnu vojnu operaciju", rekao je Peskov. Podsjetimo da je "specijalna vojna operacija" eufemizam za agresiju na Ukrajinu. Napomenimo da u Moskvi, kako piše agencija Interfax. izražavaju sumnju da će se u Njemačkoj rasporediti i hipersonični američki projekti jer, kako navode - "SAD nema previše uspjeha u razvoju te vrste oružja".

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.