12.7.2024. 15:30
0
Finska usvojila zakon koji blokira ulazak migranata iz Rusije
Finski parlament usvojio je zakon kojim se graničnoj policiji daje ovlast da blokira tražitelje azila koji prelaze iz Rusije, nakon što je više od 1300 ljudi stiglo u zemlju, prisilivši zemlju da zatvori granicu. Finska je optužila susjednu Rusiju da koristi migracije kao oružje tako što potiče mnoštvo migranata iz zemalja poput Sirije i Somalije da prijeđu granicu, što Kremlj poriče.

Helsinki vjeruje da Moskva promovira migracije kako bi se osvetila za ulazak Finske u NATO savez, koji podržava Ukrajinu protiv ruske invazije. Desničarska vlada premijera Petterija Orpa rekla je da je prijedlog zakona ključan za zaustavljanje budućih dolazaka migranata, unatoč tome što je zakon u sukobu s međunarodnim obavezama o ljudskim pravima.

Od marta nije bilo novih dolazaka tražitelja azila. Finska je krajem prošle godine zatvorila svoje kopnene granice s Rusijom. Potez Finske sličan je koracima poduzetim posljednjih godina u drugim europskim zemljama, uključujući Poljsku i Litvaniju, kako bi se migrantima otežalo prelaženje granice iz Rusije i ruske saveznice Bjelorusije.

Finski prijedlog zakona usvojen je sa 167 glasova za, 31 protiv i jednim suzdržanim. Za usvajanje prijedloga bila je potrebna dvotrećinska većina glasova u parlamentu s 200 zastupnika.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.