12.7.2024. 19:18
0
Bratunac: U nedjelju svečano otvaranje džamije u džematu Žanjevo, koja je minirana od četnika 1992. godine
U nedjelju 14. jula ove godine svečano će biti otvorena džamija u džematu Abdulići/Žanjevo, Medžlis Islamske zajednice Bratunac, piše portal Preporod.info.

Džemat Abdulići/Žanjevo jedan je od najistočnijih džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Pred izbijanje agresije na Bosnu i Hercegovinu, džamija u ovom džematu bila je u završnoj fazi izgradnje.

U maju 1992. godine džamija je zapaljena a poslije toga, kao i sve ostale džamije na području opštine Bratunac, minirana je i porušena.

- Svečanim otvorenjem ove džamije u Abdulićima/Žanjevu mi završavamo obnovu porušenog i okrećemo se novim izazovima u razvoju naše Zajednice, ali i Bošnjaka u cjelini. Ovo je svojevrstan pečat na naš dosadašnji rad, koji je trajao više od 20 godina. Pored ovoga, želja nam je da se na jednom mjestu u Podrinju okupi više hiljada Bošnjaka a da povod nije samo dženaza. Pozivam vjenike iz svi krajeva naše domovine na svečano otvorenje. Njihov dolazak će nam biti najveće priznanje u našem dosadašnjem radu na neutralizaciji posljedica kulturocida u Bratuncu - ističe glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić.

Ovo je posljednja obnovljena džamija na području MIZ Bratunac.

Obnova ove džamije počela je 2015. godine kada je formiran Građevinski odbor, te urađena projektna dokumentacija i započela obnova posljednje porušene džamije na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, piše portal Preporod.info.

Mnogi Bošnjaci Bratunca vratili su se u svoja rodna mjesta ali mnogi danas žive i u gradovima širom Bosne i Hercegovine, Evrope, Amerike i Australije. Oni nisu zaboravili svoje rodno mjesto te su značajno pomogli obnovu ove lijepe džamije.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.