15.7.2024. 18:28
0
Neslaganje u Parlamentu BiH: Odbijena inicijativa za sporazum o dvojnom državljanstvu s Njemačkom i nošenje hidžaba u OS BiH
Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije podržala inicijativu da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

Prema informacijama koje su dospjele u medije, protiv ove inicijative danas su na sjednici nadležne parlamentarne komisije bili članovi iz SNSD-a, a suzdržani su bili iz HDZ-a pa inicijativa nije dobila potreban broj glasova. Inicijativu je uputio zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić iz NiP-a, stranke koja sa SDP-om i Našom strankom čini Trojku, a Trojka sa SNSD-om i HDZ-om čini državnu vlast.

Inicijativa je upućena nakon što je na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu Savezne Republike Njemačke koji sada omogućava sticanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva.

Sklapanje sporazuma o dvojnom državljanstvu omogućilo bi više od 30.000 bivših bh. državljana da vrate državljanstvo Bosne i Hercegovine, ukoliko to žele, a drugim bh. državljanima da se ne moraju odricati državljanstva naše države u korist njemačkog.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH danas nije podržala ni inicijativu zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić kojom bi Ministarstvo odbrane BiH bilo zaduženo da u roku od 30 dana izmijeni Pravilnik o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na način da omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Protiv ove inicijative danas su bili članovi komisije iz SNSD-a i HDZ-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana razmatrao je apelaciju Emele Kapidžije kojoj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH, te utvrdio da nije povrijeđeno njeno pravo na manifestiranje vjere.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.