6.8.2024. 12:31
0
Mioković: "Prebilovaca su se dužni sjećati svi antifašisti, srpski nacionalisti nemaju monopol"
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković poručio je da su se Prebilovaca dužni sjećati svi antifašisti i da srpski nacionalisti nemaju monopol nad njima.

Povodom jutrošnjeg dolaska potpredsjednika u Vladi Srbije Aleksandra Vulina u Prebilovce kod Čapljine gdje se obilježava 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu, Mioković je naveo da je „Aleksandar Vulin imao namjeru iskoristiti prebilovačke žrtve za demonstraciju nekakve moći tako što bi došao helikopterom i neka mu za to nije data saglasnost".

 - Na kraju je došao, ali na drugi način, no nema sumnje da će pokušati ispolitizirati golgotu koju je prošao srpski narod u Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, a čiji su simbol Prebilovci - istakao je Mioković.

Srbija i njeni političari, kako je dodao, nemaju nikakvo pravo na monopolizaciju tih žrtava. To jesu srpske žrtve, ali su i bosanskohercegovačke, to su žrtve fašizma i dužni su ih se sjećati svi antifašisti.

 - Kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, želim reći da ću otići u Prebilovce i pokloniti se žrtvama ustaškog terora, ali nakon što sa svojim politizacijama tih žrtava završe nacionalisti. Skupljam i delegaciju zvaničnika i političara koji su voljni isto to učiniti, a zasad sigurno znam da sa mnom idu Duška Jurišić, kao zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice na državnom nivou, i Miomirka Melank, kao delegatkinja u Domu naroda Federacije BiH - naveo je Mioković, saopćeno je iz Naše stranke.  

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.